Εορτές 1 Μαΐου: Αγία Ταμάρα Άγιος Άκελος ο Μάρτυρας Άγιος Ασάφιος Άγιος Βατάς Άγιος Θέονταρτ Άγιος Ουλτανός του Περόν Άγιος Πανάρετος Άγιος Φιλόσοφος Ακέλεια Ασάφεια Οσία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή Παναρέτη Προφήτης Ιερεμίας Φιλοσοφία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαρία η Μεθυμοπούλα Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης Άγιος Ακάκιος Άγιος Ακάκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αφρικανός Επίσκοπος Λουγδούνου Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ζωσιμάς εκ Γεωργίας Άγιος Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας Άγιος Μακάριος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου Άγιος Μάρτυς Σάββας Άγιος Μαύρος ο Ιερομάρτυρας και «οι συν αυτώ» Αρετή Όσιος Γεράσιμος ο εν Μπολτίνσκ Όσιος Μιχαήλ ο Θαυματουργός Όσιος Νικήτας εκ Ρωσίας Όσιος Νικηφόρος ο Χίος Όσιος Παφνούτιος του Μπορόβσκ Όσιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος ο Σιναΐτης Σόφων
Φρίξος
Φρίξος > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Γιος του βασιλιά του Ορχομενού Βοιωτίας, Αθάμαντα και της Ωκεανίδας Νεφέλης, εγγονός του Αιόλου και αδελφός ης Έλλης. Για να γλυτώσουν τα δυο αδέλφια από την κακιά μητριά τους Ινώ, έστειλε η μάνα τους Νεφέλη τον ιπτάμενο Χρυσόμαλλο Κριό για να τα μεταφέρει στην Κολχίδα. Καθώς πετούσαν πάνω από τη θάλασσα η Έλλη έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο πέλαγος όπου την κράτησε ο θεός Ποσειδώνας. Από τότε η θάλασσα αυτή ονομάσθηκε Ελλήσποντος.
Ο Φρίξος συνέχισε την πορεία του και ο Κριός τον έφερε στην Κολχίδα, όπου ο βασιλιάς Αιήτης τον δέχθηκε πρόθυμα και του έδωσε ως σύζυγο τη θυγατέρα του, Χαλκιόπη.

Έπειτα, ο Φρίξος θυσίασε το χρυσόμαλλο κριό στον βωμό του Δία και δώρισε το δέρμα του (δέρας) στον Αιήτη. Εκείνος το αφιέρωσε στον Άρη και το κρέμασε από μια δρυ, στο ιερό δάσος του θεού. Προς φύλαξή του τέθηκε ένας μεγάλος δράκος, ο οποίος δεν κοιμόταν. Το χρυσόμαλλο δέρας ήταν αργότερα ο στόχος της Αργοναυτικής Εκστρατείας.
Εορταστικές Ημερομηνίες
11 Δεκεμβρίου Φρίξος ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Των Υπέροχων Ελλήνων Προπατόρων μας. Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Φρίξος
Ετυμολογία: Από το ρήμα φρίττω και σημαίνει "αυτός που προκαλεί φόβο, ο τρομακτικός".
Στην αρχαιότητα ήταν η προσωποποίηση της βροντής.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Φρίξα
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Φριξάκης, Φριξούλης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Κένταυρος
Κατάλογος:
Φρίκος Φρίντα Φρίξα
«
Φρίξος
»
Φρίτασγουίθ Φρόνα Φρονίμη



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Κένταυρος που σκότωσε ο Ηρακλής
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία