Εορτές 1 Μαΐου: Αγία Ταμάρα Άγιος Άκελος ο Μάρτυρας Άγιος Ασάφιος Άγιος Βατάς Άγιος Θέονταρτ Άγιος Ουλτανός του Περόν Άγιος Πανάρετος Άγιος Φιλόσοφος Ακέλεια Ασάφεια Οσία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή Παναρέτη Προφήτης Ιερεμίας Φιλοσοφία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαρία η Μεθυμοπούλα Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης Άγιος Ακάκιος Άγιος Ακάκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αφρικανός Επίσκοπος Λουγδούνου Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ζωσιμάς εκ Γεωργίας Άγιος Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας Άγιος Μακάριος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου Άγιος Μάρτυς Σάββας Άγιος Μαύρος ο Ιερομάρτυρας και «οι συν αυτώ» Αρετή Όσιος Γεράσιμος ο εν Μπολτίνσκ Όσιος Μιχαήλ ο Θαυματουργός Όσιος Νικήτας εκ Ρωσίας Όσιος Νικηφόρος ο Χίος Όσιος Παφνούτιος του Μπορόβσκ Όσιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος ο Σιναΐτης Σόφων
Γέλων ο Συρακούσιος
Γέλων > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Φιλότεχνος τύραννος των Συρακουσών της Σικελίας όπως και ο αδελφός του Ιέρων που φιλοξένησαν στην Αυλή τους μεγάλους ποιητές, όπως τον Αισχύλο, τον Πίνδαρο, τον Επίχαρμο και άλλος. Επί της εποχής τους οι Συρακούσες έγιναν πανίσχυρες και κατόρθωσαν να κατακτήσουν και την Καρχηδόνα (5ος αιώνας π.Χ.).

Το στόμα του Γέλωνος μύριζε πολύ άσχημα, χωρίθς αυτός να το καταλαβαίνει. Έλαβε το θάρρος ένα φίλος του και του το υπέδειξε. Τότε αυτός θύμωσε στη σύζυγο του που δεν του το είπε ποτέ. Εκείνη, με ένα πολύ αφοπλιστικό ύφος, του απήντησε "ενόμιζα ότι και των άλλων ανδρών έτσι μυρίζει το στόμα".
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Γέλων
Ετυμολογία: Υπάρχουν δυο εκδοχές.
1. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'γέλα'=η θερμότητα και το κάψιμο από την ήλιο, δηλαδή ο ηλιοκαμένος.
2. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'γέλως'=γέλιο και σημαίνει τον γελαστό.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Γελώνα
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Γελάκης, Γελάσιος, Γελωνός, Λάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης Τύραννος
Κατάλογος:
Γελάνωρ Γελασία Γελάσιος
«
Γέλων
»
Γελώνα Γελωνός Γελώος



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης από την Σπάρτη Πελοποννήσου στο Στάδιον (Αγώνας ταχύτητας 600 ποδών κάτι σαν το σημερινό διακοσάρι) της 44ης Ολυμπιάδας το 604 π.Χ..
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία