Εορτές 1 Μαΐου: Αγία Ταμάρα Άγιος Άκελος ο Μάρτυρας Άγιος Ασάφιος Άγιος Βατάς Άγιος Θέονταρτ Άγιος Ουλτανός του Περόν Άγιος Πανάρετος Άγιος Φιλόσοφος Ακέλεια Ασάφεια Οσία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή Παναρέτη Προφήτης Ιερεμίας Φιλοσοφία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαρία η Μεθυμοπούλα Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης Άγιος Ακάκιος Άγιος Ακάκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αφρικανός Επίσκοπος Λουγδούνου Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ζωσιμάς εκ Γεωργίας Άγιος Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας Άγιος Μακάριος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου Άγιος Μάρτυς Σάββας Άγιος Μαύρος ο Ιερομάρτυρας και «οι συν αυτώ» Αρετή Όσιος Γεράσιμος ο εν Μπολτίνσκ Όσιος Μιχαήλ ο Θαυματουργός Όσιος Νικήτας εκ Ρωσίας Όσιος Νικηφόρος ο Χίος Όσιος Παφνούτιος του Μπορόβσκ Όσιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος ο Σιναΐτης Σόφων
Άγιος Γεδεών ο Νέος Οσιομάρτυρας
Γεδεών > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Γεννήθηκε στο χωριό Κάπουρνα της Δημητριάδος και κατά κόσμον ονομαζόταν Νικόλαος. Δώδεκα χρονών, με την οικογένειά του ήλθε στο χωριό Γιερμή και από 'κει στο Βελεστίνο. Τον άρπαξε όμως κάποιος Τούρκος και τον εξισλάμισε με το όνομα Ιμπραήμ. Μετά από δυο μήνες, ο Νικόλαος, κατόρθωσε και δραπέτευσε και επανήλθε στην οικογένειά του. Ο πατέρας του τον φυγάδευσε στο χωριό Κεραμίδι, όπου κοντά σε κάποιους οικοδόμους πήγε στην Κρήτη. Εκεί εξομολογήθηκε σε κάποιο Ιερέα και βρήκε άσυλο στο εξωκλήσι του. Μετά τον θάνατο του ιερέα, ο Νικόλαος έφυγε για το Άγιον Όρος. Εκεί πάλι εξομολογήθηκε, έλαβε των αχράντων μυστηρίων και στη Μονή Καρακάλου, εκάρη μοναχός με το όνομα Γεδεών. Οι πατέρες της Μονής του ανέθεσαν το διακόνημα του Εκκλησιάρχου. Κατέληξε μοναχός, κάτι για το οποίο θυσιάστηκε, αφού οι Τούρκοι τον συνέλαβαν, βασάνισαν οιχτρά και σκότωσαν. Παρέδωσε το πνεύμα του το 1818.
Απολυτίκιο
Ἐναθλήσας νομίμως τὸν ἐχθρὸν καταβέβληκας, καὶ Ὁσιομάρτυς ἐδείχθης, του Σωτῆρος περίδοξος· χειρῶν γὰρ καὶ ποδῶν τὴν ἐκτομήν, ὑπέστης Γεδεὼν καρτερικῶς, διὰ τοῦτο θείαν χάριν νέμεις ἀεί, τοῖς πίστει ἐκβοῶσί σοι· δόξα τῷ παρασχόντι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Γεδεών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος (גדעון )'Τζιτόν' που σημαίνει πελεκητής, ξυλοκόπος.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Γεδεούσα
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Γεδεωνάκης, Νάκης
Κατηγορία: Ξενικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Εβραϊκό Προφήτης/Προφήτιδα
Κατάλογος:
Γεβράσιος Γεγησαπέτ Γεδεούσα
«
Γεδεών
»
Γέδιος Γεθσημανή Γεθσημανή



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Έκτος κριτής του Ισραήλ που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Διακρίθηκε σε αγώνες κατά των άλλων θρησκειών της περιοχής που ονόμαζαν ειδωλολατρικές.
Μετά τον θάνατό του ο Ιουδαϊκός λαός επανήλθε κ ...
Απολυτίκιο
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία