Εορτές 5 Οκτωβρίου: Αγία Μαμέλχθα Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός Άγιος Θρασέας Γάλλα Ερμογενία Θρασεία Οσία Μεθοδία Χαριτίνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Ιωάννης επίσκοπος Ευχαΐτων «ο Μαυρόπους» Άγιος Πέτρος μάρτυρας, Πατριάρχης Μόσχας (Ρώσος) Όσιος Ευδόκιμος
Εορτές 13 Μαρτίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
13 Μαρτίου > Αγίου Αβίβου
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Άβιβα
Ετυμολογία: Από το αρχικό όνομα του πρώτου μήνα 'Αβίβ' (σήμερα Νισάν) του Εβραϊκού έτους και σημαίνει ανοιξιάτικος. Από εδώ προέρχεται και το όνομα της νέας πρωτεύουσας του Ισραήλ 'Τελ Αβιβ'=Ανοιξιάτικος Λόφος.
Ο Άγιος Άβιβος από την Ερμούπολη της Αιγύπτου πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου αφού του έδεσαν μεγάλη πέτρα στο σώμα, και κατόπιν τον έριξαν στο ποτάμι. (Ίσως είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Άγιο Σαβίνο τον Αιγύπτιο.
Όνομα: Άβιβος
Ετυμολογία: Από το αρχικό όνομα του πρώτου μήνα 'Αβίβ' (σήμερα Νισάν) του Εβραϊκού έτους και σημαίνει ανοιξιάτικος. Από εδώ προέρχεται και το όνομα της νέας πρωτεύουσας του Ισραήλ 'Τελ Αβιβ'=Ανοιξιάτικος Λόφος.
Ο Άγιος Λέανδρος, Επίσκοπος Σεβίλλης της Ισπανίας, διδάσκαλος της Εκκλησίας και φωτιστής των Ισπανών, έζησε τον 6ο μ.Χ. αιώνα και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογενείας.
Όνομα: Λέανδρος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'λεώς' (λαός) και 'ανήρ' (ανδρός) και σημαίνει ο "ανδρείος του λαού".
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες.

Όνομα: Μάριος
Ετυμολογία: Θεωρείται ο αρσενικός τύπος του ονόματος Μαρία που είναι το εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το Αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει «πικροφέρουσα». Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο όνομα Μαρία. Όμως το όνομα αυτό σαν Λατινικό προϋπήρχε της Παναγίας και προέρχεται από το Λατίνο θεό του πολέμου 'Mars' (αντίστοιχος του Θεού Άρη του Ελληνικού Πανθέου) και σημαίνει τον ανδροπρεπή και αποφασιστικό. Άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'mare'=θάλασσα Η κατάληξη '-ανός' φανερώνει αυτόν που κατάγεται από τον Μάριο.
Χριστιανός ιερέας στην Ισπανία, όταν αυτή ήταν υπό κατοχή των Μαυριτανών Μουσουλμάνων. Μια μέρα τα δυο αδέλφια του, ο ένας άθρησκος και ο άλλος Μουσουλμάνος φιλονίκησαν για τα διαφορετικά τους πιστεύω. Μπήκε στη μέση ο Ροδρίκος για να τους χωρίσει, αλλά τον έδειραν άγρια και οι δυο μαζί, μέχρι που έπεσε αναίσθητος και σε κώμα. Ο Μουσουλμάνος αδελφός του εκφράζοντας το μίσος του ανάφερε στις αρχές ότι ο Ροδρίκος είχε ασπαθεί το Ισλάμ. Όταν αυτός συνήλθε ρωτήθηκε γι’ αυτό αλλά το αρνήθηκε. Κατηγορήθηκε τότε ότι αρνήθηκε τη νέα του μουσουλμανική πίστη και θανατώθηκε.
Όνομα: Ροδερίκος
Ετυμολογία: Πρωτογερμανικό όνομα που σημαίνει 'διάσημος ηγέτης'.
13 Μαρτίου > Άγιοι Φρόντων και Φρόνιμος
Μαρτύρησε την ίδια μέρα με τον Άγιο Φρόντων αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον χρόνο του μαρτυρίου τους. Μόνο ότι μαρτύρησαν στη Θεσσαλονίκη επί Μαξιμιανού.
Όνομα: Φρόνιμος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικά ρήμα 'φρονέω' και σημαίνει αυτόν που σκέπτεται καλά.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Λεάνδρα
Ετυμολογία: Από το λαός και το ανήρ και σημαίνει η "ανδρεία του λαού".
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ροδερίκα
Ετυμολογία: Πρωτογερμανικό όνομα που σημαίνει 'διάσημη ηγέτιδα'
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Φρονίμη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικά ρήμα 'φρονέω' και σημαίνει αυτήν που σκέπτεται καλά.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Παρθένα ιερομάρτυρας
Όνομα: Λαιτήσια
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα Lætitia που τώρα γράφεται σαν Laetitia αλλά με την ίδια προφορά και σημαίνει χαρά, αγαλλίαση. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ευθυμία ή Χαρά
Γνωστή κατά κόσμον, σαν Ελένη Δραγάση, σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου. Έζησε 35 χρόνια ως αυτοκράτειρα και 25 σαν μοναχή. Είχε την τύχη να πεθάνει 3 χρόνια πριν από την πτώση της Βασιλεύουσας, και να μην ζήσει την μεγάλη προδοσία της εκκλησίας προεξάρχοντος του Οικουμενικού πατριάρχη που παράδωσαν, έναντι ανταλλαγμάτων, την Πόλη στους Οθωμανούς Τούρκους.
Όνομα: Υπομονή
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ‘υπό’ και ‘μένω’ που έδωσαν την αρχαία Ελληνική λέξη 'υπομονή' και σημαίνει ακριβώς αυτό που εννοείται και σήμερα. Τη δύναμη δηλαδή να περιμένει κάποιος ή να ανέχεται κάτι, χωρίς να βιάζεται και χωρίς να δυσανασχετεί.

Η Αγία Χριστίνα η εν Περσία μαρτύρησε με μαστίγωμα μέχρι θανάτου.
Όνομα: Χριστίνα
Ετυμολογία: Από το χρίσμα και σημαίνει "αυτή που έχει λάβει το χρίσμα".
13 Μαρτίου > Άγιοι Αλέξανδρος και Διονύσιος οι βασιλικοί Μάρτυρες
Μάρτυρες από τη Θεσσαλονίκη, ίσως των πρώτων χριστιανικών χρόνων
Όνομα: Αλέξανδρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτός που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
13 Μαρτίου > Άγιοι Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος οι Μάρτυρες
Άγιοι Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος
Φανατικοί χριστιανοί που συνελήφθησαν στην Καρθαγένη της Αφρικής, επειδή συνέτριψαν αγάλματα και βωμούς των Ελλήνων θεών οπότε, μετά από διάφορα βασανιστήρια, αποκεφαλίσθηκαν.

Όνομα: Αφρικανός
Ετυμολογία: Αυτός που κατάγεται από ή ανήκει στην Αφρική. Η ετυμολογία του ονόματος Αφρική δεν είναι επιβεβαιωμένη. Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ρωμαίοι ονομάζανε τους Καρθαγένειους ‘ifri’. Στη δε Βερβερική (Βόρεια Αφρική) γλώσσα αυτό σημαίνει σπηλιά. Το δε επίθεμα ‘κα’ στα Λατινικά σήμαινε ’γη’. Οπότε Αφρική σημαίνει γη των ανθρώπων των σπηλαίων.
13 Μαρτίου > Άγιοι Αλέξανδρος και Διονύσιος οι βασιλικοί Μάρτυρες
Μάρτυρες από τη Θεσσαλονίκη, ίσως των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
Όνομα: Διόνυσος
Ετυμολογία: Το πρώτο συνθετικό ‘Διο’ του ονόματος του σημαίνει γιος του Δία, το δε δεύτερο ‘νυσος’ προέρχεται από τις Νύμφες τροφούς που τον παράδωσε ο Ερμής για να τον μεγαλώσουν, οι οποίες κατοικούσαν στη Νύσα της Μικράς Ασίας. Ο Σωκράτης χαριτολογώντας στον Κρατύλο του Πλάτωνα λέει ότι το όνομα σημαίνει αυτόν που δίνει τον οίνο. Και ότι θα μπορούσε να ονομαζόταν και Οιόνους γιατί γεμίζει το μυαλό μας με ‘οίησιν’, δηλαδή φαντασία, στοχασμό, διανόηση και κάμνει πολλούς από τους πίνοντας να νομίζουν ότι έχουν νουν, ενώ δεν έχουν.
Έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. και ασκήτεψε στη μονή του Αγίου Σάββα. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 797 μ.Χ.
Όνομα: Θεόκτιστος
Ετυμολογία: Αυτός που κτίστηκε ή δημιουργήθηκε από το Θεό.
13 Μαρτίου > Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
Εικονολάτρης Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος απομακρύνθηκε από τον θρόνο του από τον εικονομάχο Αυτοκράτορα Λέοντα Ε’ τον Αρμένιο. Πέθανε ταλαιπωρημένος στις 2 Ιουνίου 822 μ.Χ.
Όνομα: Νικηφόρος
Ετυμολογία: Από το νίκη και το φέρω και σημαίνει αυτόν που φέρνει τη νίκη, τον τροπαιοφόρο.
Άγιοι Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος
Οι Άγιοι Μάρτυρες Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν
δι’ αποκεφαλισμού. Αναφέρεται ότι μαζί τους μπορεί να αποκεφαλίστηκαν κι άλλοι συνεργάτες τους όπως ο Σαβίνος και η ομάδα του. Φαίνεται ότι ήταν ομάδα που κατάστρεφε αγάλματα Ελλήνων θεών σε ιερούς χώρους των Ελλήνων.

Όνομα: Ποπλίων
Ετυμολογία: Προέρχεται από το Λατινικό όνομα 'Publius" που έχει την ίδια ρίζα με τις γνωστές λέξεις κοινό, λαός και άνθρωποι. Και μάλλον σημαίνει τον άνθρωπο του λαού.
Ο Άγιος Πούπλιος ήταν επίσκοπος Αθηνών κατά τον δεύτερο αιώνα μετά Χριστόν. Κυβέρνησε το ποίμνιο του σαν καλός ποιμένας, και στο τέλος έδωσε και τη ζωή του, αφού τελειώθηκε με μαρτυρικό θάνατο κατά τον διωγμό του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου (161-180 μ.Χ.).
Όνομα: Ποπλίων
Ετυμολογία: Προέρχεται από το Λατινικό όνομα 'Publius" που έχει την ίδια ρίζα με τις γνωστές λέξεις κοινό, λαός και άνθρωποι. Και μάλλον σημαίνει τον άνθρωπο του λαού.
13 Μαρτίου > Άγιοι Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος οι Μάρτυρες
Άγιοι Αφρικανός, Πούπλιος και Τερέντιος οι Μάρτυρες
Σσυνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν δι’ αποκεφαλισμού. Αναφέρεται ότι μαζί τους μπορεί να αποκεφαλίστηκαν κι άλλοι συνεργάτες τους όπως ο Σαβίνος και η ομάδα του. Φαίνεται ότι ήταν ομάδα που κατάστρεφε αγάλματα Ελλήνων θεών σε Ελληνικούς ναούς.
Όνομα: Τερεντίων
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Terentius' που προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'tero'=τρίβω και την αρχαία Λατίνα θεά 'Terensis' που ήταν η προστάτιδα του αλωνίσματος. Μια παλιά διαδικασία που έφτασε μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα όπου τα θερισμένα στάχυα αλωνίζονταν (τρίβονταν) για να χωρίσει ο σανός από το σιτάρι. Παρατίθεται σχετική εικόνα.

Αλώνισμα στην Κρήτη και Κύπρο
Θεά Τερένσις Από διαφήμιση whoknewfacts.com
13 Μαρτίου > Άγιοι Φρόντων και Φρόνιμος
Μαρτύρησε την ίδια μέρα με τον Άγιο Φρόνιμο αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον χρόνο του μαρτυρίου τους. Μόνο ότι μαρτύρησαν στη Θεσσαλονίκη επί Μαξιμιανού.
Όνομα: Φρόντων
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'fronto'=μετωπέας. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν 'Μέτωπος'.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ από το χωριό Κισσόνεργα της επαρχίας Πάφου μέλος της ομάδας του Χρίστου Κκέλη. Σκοτώθηκε στις 13 Μαρτίου 1956, σε ηλικία 16 ετών, μετά από ρίψη χειροβομβίδας εναντίον Αγγλικού στρατιωτικού οχήματος που περιπολούσε στο χωριό του. Τον πρόλαβε δεύτερο όχημα που ακολουθούσε και έπεσε αρνούμενος να παραδοθεί.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Η Οσία Ευφρασία ασκήτεψε στη Θηβαΐδα και κοιμήθηκε με ειρήνη.
Όνομα: Ευφρασία
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'ευ'=καλώς και 'φράση' και σημαίνει αυτήν που εκφράζεται όμορφα.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία