Εορτές 3 Δεκεμβρίου: Άγιος Γλυκέριος ο Πρεσβύτερος ο συγκλητικός Άγιος Πύρινος Προφήτης Σοφονίας Πυρίνη Σοφονία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Δόμνα η μάρτυρας Άγιος Αγάπιος Άγιος Θεόδουλος ο Σαλός Άγιος Θεόδωρος Άγιος Μάμας Όσιος Θεόδουλος «ο από επάρχων» Όσιος Ιωάννης ο ησυχαστής, επίσκοπος Κολωνίας
Εορτές 14 Μαρτίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Όνομα: Ματίλδα
Ετυμολογία: Από τα παλαιά Γερμανικά "maht"= δύναμη και "hild"= μάχη και σημαίνει δυνατή στην μάχη.
14 Μαρτίου > Άγιος Εύσχημος ή Ευσχήμων ο Ομολογητής επίσκοπος Λαμψάκου
Έζησε στα χρόνια των εικονομάχων. Παρ' όλο που οι βασιλικές διαταγές επέβαλλαν αυστηρότατες ποινές, εναντίον αυτών πού υπερασπίζονταν τις εικόνες, ο άγιος Εύσχημος εξετέλεσε το καθήκον του υπέρ αυτών, με όλο του το θάρρος. Καταγγέλθηκε, εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Ο σεπτός επίσκοπος διακρίθηκε και για τα φιλάνθρωπα αισθήματα του. Οι φτωχοί ανακουφίζονταν πατρικότατα με τις πατρικές του φροντίδες. Και σ' αυτή ακόμα την εξορία του, ευσεβείς επισκέπτες του δώριζαν διάφορα χρηματικά ποσά, που όλα τα διέθετε για τους άπορους.
Όνομα: Ευσχήμων
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ'=καλό και 'σχήμων' από το 'σχήμα' και σημαίνει τον ευπρεπή στην εμφάνιση και στους τρόπους.
14 Μαρτίου > Άγιοι Βασίλειος και Ευφράσιος οι Μάρτυρες
Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασίλειος και Ευφράσιος μαρτύρησαν μαζί με άλλους Χριστιανούς στη Θεσσαλονίκη κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
Όνομα: Ευφράσιος
Ετυμολογία: Από τις λέξεις 'ευ'=καλώς και φράση και σημαίνει αυτόν που εκφράζεται όμορφα.
Ο Άγιος Ροστισλάβος Μστισλάβοβιτς, πρίγκιπας του Κιέβου και του Σμολένσκ, έζησε το 12ο αιώνα μ.Χ. στη Ρωσία και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1176 μ.Χ.
Όνομα: Ροστισλάβος
Ετυμολογία: Σλαβικό όνομα που σημαίνει 'προς τη δόξα'
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Ευσχήμη
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ'=καλό και 'σχήμων' από το 'σχήμα' και σημαίνει την ευπρεπή στην εμφάνιση και στους τρόπους.
Για εορταστική ημερομηνία και άλλες πληροφρίες πηγαίνετε στο όνομα Ματίλδα.
Όνομα: Ματθαία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα Μάτιθια (מתיו ), που σημαίνει "δώρο του Ιεχωβά" και βασικά εννοεί την χαρισματική.
Γεννήθηκε στη Νουρσία της Ιταλίας και έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του ήταν ευγενείς και πλούσιοι, αλλά και αφοσιωμένα τέκνα της Εκκλησίας. Υπήρξε ιδρυτής του μοναχικού τάγματος των Βενεδικτίνων, που υπάρχει μέχρι και σήμερα στη δυτική Εκκλησία. Ο όσιος Βενέδικτος πέθανε ειρηνικά το έτος 543, σε ηλικία 62 χρονών.
Όνομα: Βενέδικτος
Ετυμολογία: Από τις Λατινικές λέξεις ‘bene’=ευ και ‘dicto’=είπε και εννοεί αυτόν που λέει καλά λόγια, ή για τον οποίο λέγονται καλά λόγια, δηλαδή τον ευ-λογημένο.
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ροστισλάβα
Ετυμολογία: Σλαβικό όνομα που σημαίνει 'προς τη δόξα'
Εορτές ©ΤΕΗ
14 Μαρτίου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα που απαγχονίσθηκε ο ήρωας, ποιητής και λάτρης της ζωής Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου για την Ένωση της με τη μητέρα Ελλάδα. Απαγχονίσθηκε από τους Άγγλους σε ηλικία 18 ετών. Έγραψε πολλά ποιήματα που μελοποιήθηκαν και έγιναν πολύ αγαπημένα τραγούδια όπως «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και σένα». Σε ένα από τα ποιήματα του έγραψε

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά….
…Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά."

Στο τελευταίο του γράμμα μεταξύ άλλων έγραψε:

"Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί."

Δόξα και τιμή στους ήρωες μας. Αίσχος στους προδότες του Αγώνα.

Προς τιμή του αφιερώσαμε την ημερομηνία εκτέλεσής του σαν εορταστική ημερομηνία για το όνομα Ευαγόρας.
Όνομα: Ευαγόρας
Ετυμολογία: Από το ευ (καλός) και το ρήμα αγορεύω και σημαίνει "ο καλός ομιλητής".
Άλλες Εορτές
14 Μαρτίου > Άγιος Ευτύχιος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες
Ο Άγιος Μάρτυρας Ευτύχιος μαρτύρησε μαζί με άλλους Χριστιανούς κατά την εισβολή των Αράβων στη Μεσοποταμία, το έτος 741 μ.Χ.
Όνομα: Ευτύχης
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά "ευ + τύχη" = καλότυχος
14 Μαρτίου > Άγιοι Πέτρος και Αφροδίσιος οι Μάρτυρες
Οι Άγιοι Μάρτυρες Πέτρος και Αφροδίσιος μαρτύρησαν στην Αφρική από τους βάνδαλους.
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).
Ο Άγιος Αλέξανδρος, στην αρχή βρισκόταν στο σκοτάδι της πλάνης. Αργότερα όμως, έλαμψε σαν αστέρας πολύφωτος με την καλή του ομολογία. Διότι έκανε δριμύτατο έλεγχο στην πλάνη των ειδωλολατρών και καταπλήγωσε με τα λόγια του τον νοητό διάβολο. Οπότε οι πλανεμένοι ειδωλολάτρες, μη μπορώντας να υποφέρουν το θάρρος και τη δύναμη του Αγίου, προσπάθησαν να νικήσουν τη μεγαλοψυχία του με διάφορους τρόπους και κολακείες. Επειδή όμως δεν μπόρεσαν, τον αποκεφάλισαν.
Όνομα: Αλέξανδρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτός που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
Οι Άγιοι Μάρτυρες Πέτρος και Αφροδίσιος μαρτύρησαν στην Αφρική από τους βάνδαλους.
Όνομα: Αφρόδιτος
Ετυμολογία: Αυτός που αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας. Αφροδίσιος ο αναφερόμενος στην Αφροδίτη, την ερωτική επιθυμία
14 Μαρτίου > Άγιοι Βασίλειος και Ευφράσιος οι Μάρτυρες
Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασίλειος και Ευφράσιος μαρτύρησαν μαζί με άλλους Χριστιανούς στη Θεσσαλονίκη κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Ο Άγιος Βονιφάτιος (Boniface) γεννήθηκε στην Ιταλία και μετέβη στη Σκωτία για τη διάδοση του θείου λόγου. Αναμόρφωσε διά της ιεραποστολικής του δραστηριότητας, τα ήθη των κατοίκων διαφόρων Σκωτικών επαρχιών. Η Εκκλησία τον εξέλεξε Επίσκοπο της πόλεως Ρος.

Κοιμήθηκε οσίως το έτος 630 μ.Χ.
Όνομα: Βονιφάτιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Bonifatius' που σημαίνει καλότυχος, από το 'Bonum'=καλός και 'fatum'=τύχη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αντίστοιχο στα Ελληνικά είναι το Ευ-τύχιος.
Ρώσος άγιος δα Χριστόν σαλός (σαλεμένος)
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
O Μικρός Ήρωας όπως τον αποκάλεσε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας-Διγενής. Ήταν μόλις επτά χρονών, μαθητής στη Β΄τάξη του δημοτικού σχολείου Καλογερά, Λάρνακα, Κύπρος, όταν εκτελέστηκε, με βολή στο μέτωπο, από Άγγλο στρατιώτη επειδή, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το 1956, δεν το ‘βαλε στα πόδια και συνέχισε να τους λιθοβολεί, φωνάζοντας ‘Ενωση’.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας. Αϊσχος στους προδότες του Αγώνα.
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".

Γεννήθηκε το 1746 στη Ρωσία. Ασκήτεψε στη μονή της Αγίας Τριάδος του Ραφαΐλοβο, κοντά στην Επισκοπή του Τομπόλσκ, της οποίας διετέλεσε και ηγούμενος. Αργότερα συνέχισε το θεοφιλή βίο του στη μονή του Αγίου Συμεών της Μόσχας.

Κοιμήθηκε με ειρήνη το 1820 μ.Χ.
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".
Ο Άγιος Θεόγνωστος ήταν ελληνικής καταγωγής και ζούσε ως μοναχός στην Κωνσταντινούπολη. Το έτος 1328 μ.Χ. εξελέγη Μητροπολίτης Κιέβου, μετά την κοίμηση του Αγίου Πέτρου του Κιέβου (τιμάται 21 Δεκεμβρίου). Εγκαταστάθηκε στη Μόσχα και υποστήριξε τον ηγεμόνα της Μόσχας Ιωάννη εναντίον του ηγεμόνος του Τβερ Αλεξάνδρου Μιχαήλοβιτς, ο οποίος και αφορίσθηκε από τον Άγιο. Όταν, μετά την ρήξη προς τη Χρυσή Ορδή, κατέφυγε στην πόλη Πσκωφ, αναθεμάτισε και τους κατοίκους του Πσκωφ, διότι δέχθηκαν τον επικίνδυνο ηγεμόνα του Τβερ.

Πέρα όμως από τις εσωτερικές αντιθέσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν εντός της Ρωσίας, ο Άγιος Θεόγνωστος πέτυχε με αλλεπάλληλες αποστολές στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως την κατάργηση της Μητροπόλεως Γαλικίας και την υπαγωγή των Επισκοπών αυτής υπό τον Μητροπολίτη Ρωσίας.

Ο Άγιος επέδειξε προς τους Μογγόλους πνεύμα συνέσεως, αφού υπέφερε πολλά από αυτούς και ιδιαίτερα από τον Τζανιμπέγκ χαν. Όταν ο τελευταίος απαίτησε μεγαλύτερους φόρους από την Εκκλησία και τον λαό, ο Άγιος απέφυγε την λήψη γενικότερου φορολογικού μέτρου κατά της Εκκλησίας της Ρωσίας. Και όταν τον κατηγόρησαν στον ηγεμόνα των Μογγόλων ότι δεν αποδίδει τιμές σε αυτόν, ο Άγιος απάντησε ότι ο Χριστός ήλθε να μας διδάξει την αλήθεια και να μας λυτρώσει από την αμαρτία και την πλάνη. Γιατί θα έπρεπε εκείνος, ως Επίσκοπος, να αποδίδει τέτοια τιμή στους κοσμικούς άρχοντες και την ειδωλολατρία;

Ο Άγιος Θεόγνωστος κοιμήθηκε με ειρήνη, το έτος 1353 μ.Χ., αφού προηγουμένως είχε επιλέξει ως διάδοχό του τον Επίσκοπο του Βλαδιμήρ, Αλέξιο.
Όνομα: Θεογνώσιος
Ετυμολογία: Από το θεός και το γνώση και σημαίνει "αυτός που γνωρίζει τα θεία".
Ο Άγιος Ροστισλάβος Μστισλάβοβιτς, πρίγκιπας του Κιέβου και του Σμολένσκ, έζησε το 12ο αιώνα μ.Χ. στη Ρωσία και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1176 μ.Χ.
Όνομα: Ροτισλάβ
Ετυμολογία:



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία