Εορτές 1 Μαΐου: Αγία Ταμάρα Άγιος Άκελος ο Μάρτυρας Άγιος Ασάφιος Άγιος Βατάς Άγιος Θέονταρτ Άγιος Ουλτανός του Περόν Άγιος Πανάρετος Άγιος Φιλόσοφος Ακέλεια Ασάφεια Οσία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή Παναρέτη Προφήτης Ιερεμίας Φιλοσοφία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαρία η Μεθυμοπούλα Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης Άγιος Ακάκιος Άγιος Ακάκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αφρικανός Επίσκοπος Λουγδούνου Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ζωσιμάς εκ Γεωργίας Άγιος Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας Άγιος Μακάριος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου Άγιος Μάρτυς Σάββας Άγιος Μαύρος ο Ιερομάρτυρας και «οι συν αυτώ» Αρετή Όσιος Γεράσιμος ο εν Μπολτίνσκ Όσιος Μιχαήλ ο Θαυματουργός Όσιος Νικήτας εκ Ρωσίας Όσιος Νικηφόρος ο Χίος Όσιος Παφνούτιος του Μπορόβσκ Όσιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος ο Σιναΐτης Σόφων
Πάν
Πάν > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Πάνας Arnold Böcklin (1827–1901)
Γιος του Ερμή με τη Νύμφη (Νεράιδα) Δρυόπη, ο Πάνας (αρχαϊστί Παν) προυσιάζεται σαν τραγοπόδαρος Θεός, προστάτης των κτηνοτρόφων, κυνηγών αλλά και των αλιέων, φίλος του κρασιού και του γλεντιού. Ένας θεός που συχνά παριστάνονταν ιθυφαλλικός (φαλλός σε στύση). Όταν τον γέννησε η μάνα του, Δρυόπη, τρομοκρατήθηκε από την όψη του και τον εγκατέλειψε. Από το όνομα του 'Παν' προήλθε και η λέξη 'πανικός'.

Τα ιερά του δένδρα ήταν η δρυς (βελανιδιά) και η πίτυς (στην Πάφο της Κύπρου είναι μέχρι σήμερα γνωστό με την ίδια ονομασία, το πεύκο). Σύμβολά του η σύριγγα (ο αυλός του) και η σφενδόνη.

Μια ωραία ιστορία για τον αυλό του αναφέρεται σε μια νύμφη που ονομαζόταν ‘Σύριγξ’ την οποία κυνήγησε για να συνευρεθεί μαζί της. Αυτή στην προσπάθεια της να του ξεφύγει και μη έχοντας άλλη διέξοδο ζήτησε από το Δία να την διασώσει οπότε αυτός την μετέτρεψε σε καλαμιά. Τότε ο Πάνας έκοψε απ΄ αυτήν ανόμοια τεμάχια καλαμιού τα οποία και ένωσε σε σειρά και δημιούργησε τον αυλό του που μέχρι σήμερα ονομάζεται σύριγγα.

Στην Ρώμη συνδυάστηκε με τον Λούπερκο, προς τιμή του οποίου γίνονταν τα Λουπερκάλια που ήταν βασικά η γιορτή των ερωτευμένων και εορταζόταν στις 14 Φεβρουαρίου.

Με την έλευση του Χριστιανισμού που καταπιέστηκε ο έρωτας ο Παν δαιμονοποιήθηκε και ή μορφή του δόθηκε στον διάβολο της κόλασης.

Η Σύριγξ καταδιωκόμενη από τον Πάνα, έργο του  Νικολά Πουσέν (1594–1665)
Αφροδίτη, Πάνας και Έρως
Εορταστικές Ημερομηνίες
14 Φεβρουαρίου Πάν ©ΤΕΙ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία – Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου με την οποία η Χριστιανική Εκκλησία αντικατέστησε τη Ρωμαϊκή γιορτή Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Πάν
Ετυμολογία: Όνομα αρχαίας Ελληνικής θεότητας αρκαδικής προέλευσης και αγνώστου ετύμου.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Πανά
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Νάκης, Πανάκης, Πάνας, Πανούλης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Θεότητα
Κατάλογος:
Παμφύλιος Πάμφυλος Πάμφως
«
Πάν
»
Πανά Πανάγαθη Πανάγαθος



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Εθελοντής λοχίας διμοιρίτης στην Λεσβιακή Φάλαγγα
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία