Εορτές 1 Μαΐου: Αγία Ταμάρα Άγιος Άκελος ο Μάρτυρας Άγιος Ασάφιος Άγιος Βατάς Άγιος Θέονταρτ Άγιος Ουλτανός του Περόν Άγιος Πανάρετος Άγιος Φιλόσοφος Ακέλεια Ασάφεια Οσία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή Παναρέτη Προφήτης Ιερεμίας Φιλοσοφία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαρία η Μεθυμοπούλα Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης Άγιος Ακάκιος Άγιος Ακάκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αφρικανός Επίσκοπος Λουγδούνου Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ζωσιμάς εκ Γεωργίας Άγιος Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας Άγιος Μακάριος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου Άγιος Μάρτυς Σάββας Άγιος Μαύρος ο Ιερομάρτυρας και «οι συν αυτώ» Αρετή Όσιος Γεράσιμος ο εν Μπολτίνσκ Όσιος Μιχαήλ ο Θαυματουργός Όσιος Νικήτας εκ Ρωσίας Όσιος Νικηφόρος ο Χίος Όσιος Παφνούτιος του Μπορόβσκ Όσιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος ο Σιναΐτης Σόφων
Πολυνείκης
Πολυνείκης > Σημαντικά Πρόσωπα (4)
Η Αντιγόνη εμπρός στο νεκρό Πολυνείκη Νικηφόρος Λύτρας (1832–1904)
Γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, αδελφός της Αντιγόνης και της Ισμήνης και δίδυμος αδελφός του Ετεοκλή.
Όταν ο Οιδίποδας παραιτήθηκε από το θρόνο της Θήβας, παρέδωσε την πόλη στους δυο γιους του, Ετεοκλή και Πολυνείκη, που συμφώνησαν να παίρνουν το βασίλειο εναλλάξ κάθε χρόνο. Μετά τον πρώτο χρόνο, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει τον θρόνο.
Ο Πολυνείκης κατέφυγε στην αυλή του βασιλιά Άδραστου, του οποίου είχε νυμφευθεί την κόρη, επιτέθηκε στην πόλη των Θηβών στην γνωστή ιστορία των «Επτά επί Θήβας» όπου οι δυο αδελφοί αλληλοσκοτώθηκαν σε μονομαχία.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Πολυνείκης
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'πολύ' και 'νείκος'=φιλονικία και σημαίνει "αυτός που είναι πολύ εριστικός".
Αντίστοιχο Γυναικείο: Πολυνείκη
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Κάκης, Νεικάκης, Νείκης, Νείκος, Πολυνείκης, Πολύνεικος, Πόλυς
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης Στρατηγός
Κατάλογος:
Πόλυμνις Πολύνα Πολυνείκη
«
Πολυνείκης
»
Πολύνηος Πολυνίκη Πολυνίκης



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Ήταν ο πρώτος Σικυώνιος που νίκησε στην πυγμαχία των εφήβων στην Ολυμπία. Το άγαλμα του φιλοτέχνησε ο Κάναχος ο νεώτερος της Σικυώνος, μαθητής του Πολύκλειτου.
2
Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης από την Ηλεία Πελοποννήσου, νικητής στην 37η Ολυμπιάδα το 632 π.Χ. στο Στάδιον παίδων, αγώνας ταχύτητας 600 ποδών κάτι σαν το σημερινό διακοσάρι.
3
Πρέσβυς του στρατηγού Θίμβρωνα.
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία