Εορτές 13 Ιουνίου: Νεφέλη Άγιος Αντίπατρος Άγιος Τριφύλλιος Αντιπάτρα Τριφυλία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Η Ανάληψη του Κυρίου Αγία Ακυλίνη Άγιος Διόδωρος ο εξ Εμέσης Άγιος Ευλόγιος Πατριάρχης Αντιόχειας Άννα η Λαρισαία Ιωάννης ο Λαρισαίος Οσία Αλεξάνδρα Ηγουμένη της Μονής Ντιβέεβο Οσία Άννα η Λαρισαία Όσιος Ιάκωβος ο εξ απάτης τον διάβολον προσκυνήσας Όσιος Φιλόθεος ο εκ Σκλαταίνης
Άγιος Ναυκράτιος
Ναυκράτης > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Ο Άγιος Νικόδημος γράφει, ότι ίσως είναι ο αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου και Γρηγορίου Νύσσης, που ήταν θαυμάσιος ασκητής. Ψάρευε μάλιστα στις λίμνες και τα ποτάμια ψάρια και κατόπιν τα μοίραζε στους φτωχούς. Το μόνο σίγουρο όμως είναι, ότι απεβίωσε ειρηνικά.

Αλλά ο Συναξαριστής του Μαυρικίου ισχυρίζεται ότι να ήταν ο Στουδίτης Ναυκράτιος, ο εικονολάτρης μοναχός, που υπήρξε θερμός υποστηρικτής των εικόνων, για τις όποιες υπέστη διωγμούς και εξορίες.
Απολυτίκιο
Γην Nαυκράτιος εκπερών επιτρέπει,
Tην ψυχικήν ναυν τω κυβερνήτη Λόγω.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Ναυκράτης
Ετυμολογία: Από το ναυς (πλοίο) και το ρήμα κρατώ (εξουσιάζω) και σημαίνει, αυτόν που κυριαρχεί στη θάλασσα με τα πλοία του, τον θαλασσοκράτορα.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Ναύκρατις
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Κρατάκης, Κράτης, Ναυκράτιος, Ναυκρατίων, Τάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία
Κατάλογος:
Ναυκλείδης Ναυκλής Ναύκλος
«
Ναυκράτης
»
Ναυκράτιος Ναύκρατις ΝαυκρατούσαΆλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Ο Όσιος Ναυκράτιος έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ήταν θερμός υπερασπιστής της προσκυνήσεως των ιερών εικόνων και γι' αυτό υπέστη διωγμούς και εξορίες επί αυτοκράτορος Λέωντος του Ε' (813 - 820 μ.Χ.). Ό ...
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία