Εορτές 3 Μαΐου: Αγία Μαύρα Άγιος Διόδωρος Άγιος Οικουμένιος Άγιος Ροδοπιάνος Διοδώρα Οικουμενία Οικουτούτου Ροδόπη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαύρα Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή Άγιος Αχμέτ ο Καλλιγράφος Άγιος Γρηγόριος Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ Άγιος Θεοφάνης Μητροπολίτης Περιθεωρίου Άγιος Πάμβος «Καθολικός Γεωργίας» Άγιος Παύλος ο Μάρτυρας εκ Ρωσίας Άγιος Πέτρος Ο Θαυματουργός Άγιος Τιμόθεος Άγιος Τιμόθεος Μάρτυρας Δέσποινα, Η Ζωοδόχος Πηγή Μαρία, Η Ζωοδόχος Πηγή Όσιος Αρσένιος Όσιος Θεοδόσιος της Λαύρας των Σπηλαίων Όσιος Μάμας Πατριάρχης Γεωργίας Όσιος Μιχαήλ Παναγιώτα, Η Ζωοδόχος Πηγή
Σύναξη της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας
Αντιβουνιώτισσα > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
Θεοτόκος Οδηγήτρια Κυρά Αντιβουνιώτισσα
Ο ναός, αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Κυρά Αντιβουνιώτισσα, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Κέρκυρας και πιθανότατα κτίστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα μ.Χ. Είναι μια μονόχωρη, ξυλόστεγη βασιλική που διασώζει άθικτη την ιδιαιτερότητα του κερκυραϊκού ναού της εποχής, την ύπαρξη δηλαδή του εξωνάρθηκα που περιβάλλει το ναό από τις τρεις πλευρές. Ο ναός εσωτερικά είναι ιδιαίτερα υποβλητικός με ψηλά στασίδια, ζωγραφιστή ταπετσαρία στους τοίχους και ουράνια με επίχρυσα ξυλόγλυπτα θέματα. Το τέμπλο είναι λίθινο όπως λίθινες είναι και οι πλάκες του δαπέδου του κυρίως ναού όπως και των εξωναρθήκων, όπου οι περισσότερες είναι επιτάφιες με εγχάρακτα ή ανάγλυφα ονόματα και οικόσημα ευγενών, μεγάλων πρωτοπαπάδων αλλά και γενικότερα σημαντικών προσώπων της Κέρκυρας.

Ο ναός αποτελεί το τελευταίο δείγμα του παραδοσιακού Κερκυραϊκού ρυθμού (Βασιλική Επτανησιακού Τύπου) με εξωνάρθηκα στη Βόρεια, τη Νότια και Δυτική πλευρά του. Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με ταπετσαρία ενώ το πάτωμά του αποτελείται από επιτάφιες πλάκες ευγενών και κληρικών. Τα παράθυρά του έχουν ημικυκλικό σχήμα ενώ το εξωτερικό του ναού χαρακτηρίζεται από τη λιτότητά του.

Ο ναός ήταν κτητορικός και ανήκε σε τέσσερις οικογένειες. Οι απόγονοι των ιδρυτών του δώρισαν το 1979 μ.Χ. τον ναό στο ελληνικό δημόσιο με την προϋπόθεση να μετατραπεί σε μουσείο. Έτσι, από το 1984 μ.Χ. και μέχρι σήμερα ο εξωνάρθηκας και το σπίτι στο οποίο διέμενε ο ιερέας λειτουργούν σαν Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης. Στο Μουσείο φιλοξενούνται εικόνες σημαντικών αγιογράφων αλλά και ιερά κειμήλια του Χριστιανισμού.
Εορταστικές Ημερομηνίες
26 Δεκεμβρίου Σύναξη της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας Σύναξη της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Αντιβουνιώτισσα
Ετυμολογία:
Αντίστοιχο Ανδρικό:
Υποκοριστικά/Παρωνύμια:
Κατηγορία: Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Θεοτοκωνύμιο
Κατάλογος:
Αντιανός Αντιάνωρ Αντίας
«
Αντιβουνιώτισσα
»
Αντιβρότη Αντιβροτος Αντιγένη



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία