Εορτές 3 Δεκεμβρίου: Άγιος Γλυκέριος ο Πρεσβύτερος ο συγκλητικός Άγιος Πύρινος Προφήτης Σοφονίας Πυρίνη Σοφονία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Δόμνα η μάρτυρας Άγιος Αγάπιος Άγιος Θεόδουλος ο Σαλός Άγιος Θεόδωρος Άγιος Μάμας Όσιος Θεόδουλος «ο από επάρχων» Όσιος Ιωάννης ο ησυχαστής, επίσκοπος Κολωνίας
Εορτές 3 Δεκεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Το 303, λίγο μετά που ο Διοκλητιανός είχε αρχίσει ένα από τους μεγαλύτερους και σκληρότερους διωγμούς κατά των χριστιανών, πυρπολήθηκε το παλάτι του Διοκλητιανού στη Νικομήδεια και ο εμπρησμός αποδόθηκε στους χριστιανούς. Σε αντίποινα κατεδαφίστηκε ο χριστιανικός καθεδρικός ναός. Λίγο αργότερα με προσταγή του Μαξιμιανού κάηκε χριστιανικός ναός στη Νικομήδεια με όλο τον κόσμο (σύμφωνα με το συναξαριστή 20.000) που ήταν μέσα.

Ορισμένοι χριστιανοί συγκλητικοί που συνελήφθησαν έξω από το ναό εκτελέστηκαν με διάφορους τρόπους. Ο Άγιος Γλυκέριος ο Πρεσβύτερος ο συγκλητικός δια πυρός
Όνομα: Γλυκέριος
Ετυμολογία: Από το επίθετο γλυκερός και σημαίνει "ο υπερβολικά γλυκός"
Επίσκοπος Γένοβας που στάλθηκε από τον Πάπα Ονόριο Α’ ως ιεραπόστολος στη Βρετανία το 634 μ.Χ. Κήρυξε, με μεγάλη επιτυχία, στη Δυτική Σαξονία αφού κατάφερε να προσηλυτίσει τον βασιλιά Κύνηγκιλς και πολλούς από τους υπηκόους του. Επίσκοπος του Ντόρτσεστερ, Αγγλία. Ίδρυσε πολλές εκκλησίες.
Όνομα: Πύρης
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'πυρ"=φωτιά και σημαίνει αυτόν που έχει το χρώμα της φωτιάς, τον πυρόξανθο.
Ο ένατος από τους δώδεκα μικρούς προφήτες (Ωσηέ (770-725 π.Χ), Ιωήλ (825 π.Χ), Αμώς (750 π.Χ), Αβδιού (685 π.Χ), Ιωνάς (783-745 π.Χ), Μιχαίας (740-700 π.Χ), Ναούμ (640 π.Χ), Αββακούμ (600 π.Χ), Σοφονίας (640-610 π.Χ), Αγγαίος (520 π.Χ), Ζαχαρίας (520 π.Χ), Μαλαχίας (400 π.Χ).

Το προφητικό του βιβλίο διαιρείται σε τρία μικρά κεφάλαια.

Στο πρώτο απειλεί τους Ιουδαίους, που παρεξέκλιναν από τον Κύριο στην ειδωλολατρία.

Στο δεύτερο προλέγει την καταστροφή της Γάζας, της Ασκαλώνος, της Αζώτου, της Δαμασκού, της Αιθιοπίας, της Ασσυρίας και άλλων ακόμα χωρών. Είναι εδώ βασικά που επιβεβαιώνει την καταγωγή των Φιλισταίων από την Κρήτη, λέγοντας «Αλίμονό σου Χαναάν γη Φιλισταίων…εσείς που προέρχεστε από την Κρήτη και κατοικείται στα παράλια…»

Στο τρίτο ελέγχει την Ιερουσαλήμ για τη διαφθορά της, αλλά και την ονομάζει επιφανή, σαν κοιτίδα λυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. Τέλος, κατά κάποιο τρόπο, χαιρετίζει με αγαλλίαση τη μέλλουσα εμφάνιση του Κυρίου στη Σιών.

Πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.
Όνομα: Σοφονίας
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει ο Γιαχβέ κρύπτει, δηλαδή περιφρουρεί και προστατεύει.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πύρη
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'πυρ"=φωτιά και σημαίνει αυτην που έχει το χρώμα της φωτιάς, την πυρόξανθη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σοφονία
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει ο Γιαχβέ κρύπτει, δηλαδή περιφρουρεί και προστατεύει.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Η Αγία Δόμνα ήταν ειδωλολάτρις ιέρεια επί Μαξιμιανού στη Νικομήδεια και συγκεκριμένα στον ναό του Δωδεκάθεου. Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου, άνοιξαν τα πνευματικά της μάτια και βαπτίστηκε χριστιανή, μαζί με τον υπηρέτη της Ίνδη, από τον επίσκοπο Νικομήδειας Κύριλλο. Από τότε έκανε συνειδητή χριστιανική ζωή, μοιράζοντας στους φτωχούς ότι είχε από την περιουσία της, αλλά και ότι έπαιρνε από το παλάτι. Κάποτε όμως, το έμαθε αυτό ο αρχιυπηρέτης του παλατιού και όταν ήταν να τιμωρήσει τη Δόμνα, αυτή έκανε την τρελή και στάλθηκε στον επίσκοπο για θεραπεία. Έπειτα για να μη συλληφθεί, ντύθηκε ανδρικά και έθαβε τα λείψανα των μαρτύρων. Όταν όμως επέστρεψε ο Μαξιμιανός στη Νικομήδεια, ζήτησε τη Δόμνα και όταν έμαθε ότι έγινε χριστιανή, διέταξε να τη συλλάβουν. Επειδή όμως δεν την βρήκε, διέταξε τον γενικό φόνο των χριστιανών, μεταξύ των οποίων αναγνωρίστηκε και η Δόμνα και έτσι την αποκεφάλισαν.
Όνομα: Δομηνίκη
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Domenica και σημαίνει Κυριακή
3 Δεκεμβρίου > Άγιοι Αγάπιος, Σέλευκος, Μάμας, Ινδής, Δόμνα, Γλυκέριος και 40 μάρτυρες «εν σοφιαναίς»
Μαρτύρησαν δια σπάθης.
Όνομα: Αγάπιος
Ετυμολογία: Από το αγάπη, που προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά ‘άγαν’=πολύ και ‘πάομαι’=αποκτώ, κατέχω και εκφράζει ένα κτητικό συναίσθημα και τρυφερότητα για κάτι δικό σου.
3 Δεκεμβρίου > Άγιος Θεόδουλος ο Σαλός
Κύπριος ασκητής άγνωστης εποχής, που λόγω της μεγάλης του άσκησης, αξιώθηκε διορατικού πνεύματος, υποκρινόμενος το σαλό (τρελό) και έλεγχε τους ανθρώπους για τις ανομίες που διέπρατταν. Έτσι οσιακά αφού έζησε, απεβίωσε ειρηνικά, το δε λείψανο του γιατρεύει θαυματουργικά πολλές ασθένειες.
Όνομα: Θεόδουλος
Ετυμολογία: Από το θεός και δούλος που σημαίνει "δούλος του Θεού"
3 Δεκεμβρίου > Άγιος Θεόδωρος Ιερομόναχος Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας
Ιερομόναχος Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
3 Δεκεμβρίου > Άγιοι Αγάπιος, Σέλευκος, Μάμας, Ινδής, Δόμνα, Γλυκέριος και 40 μάρτυρες «εν σοφιαναίς»
Μαρτύρησε με άλλα 39 άτομα δια σπάθης.
Όνομα: Μάμας
Ετυμολογία: Από την προσφώνηση 'Μαμά'
Υπήρξε πατρίκιος στα χρόνια του Θεοδοσίου του Μεγάλου (379-395) και ήταν άνδρας διάσημος για τη σύνεση, την αρετή και τη σεμνότητα της ζωής του. Έτσι προήχθηκε στο αξίωμα του Έπαρχου από τον βασιλιά Θεοδόσιο. Βλέποντας όμως τις αδικίες των ισχυρών, αηδίασε και αφού παραιτήθηκε του αξιώματος του, ιδιώτευε. Μετά δύο χρόνια από τον γάμο του, πέθανε η σύζυγός του και αυτός πήγε στην Έδεσσα, αφού μοίρασε τη μεγάλη του περιουσία στους φτωχούς και ευαγή ιδρύματα. Εκεί και ενώ ήταν στο 42ο έτος της ηλικίας του, ανέβηκε πάνω σ' ένα στύλο και με τις πιο αντίξοες συνθήκες έκανε σκληρή άσκηση. Έτσι, με άσκηση και προσευχή, αφού έζησε για άλλα 40 χρόνια πάνω στο στύλο, απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Θεόδουλος
Ετυμολογία: Από το θεός και δούλος που σημαίνει "δούλος του Θεού"
Γεννήθηκε στη Νικόπολη της Αρμενίας το 454 από τον Εγκράτιο και την Ευφημία και απεβίωσε ειρηνικά 104 χρονών.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία