Εορτές 17 Σεπτεμβρίου: Αγαθόκλεια Αγία Αγάπη Αγία Ελπίδα Αγία Πίστη Αγία Σοφία Άγιος Αγαθοκλής Άγιος Ηρακλείδιος Άγιος Παντολέων Άγιος Πηλέας Γεμίνα Γεμινιανός Ευξιφία Ευξίφιος Ηρακλείδια Νατέστα Παντολέαινα Πηλεία Σπεράντζα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Μύρνα
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ασκληπιοδότη Αγία Ελπίδα Αγία Θεοδότη «της εν Νίκαια» Αγία Λουκία η χήρα Άγιος Θεόδοτος Άγιος Ιωακείμ Α' ο Πάνυ Πατριάρχης Αλεξανδρείας Άγιος Νείλος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Χαράλαμπος Αναστάσιος ο θαυματουργός Ηρακλείδης ο Ποντικός Πατερμούθιος Πίστη
Εορτές 21 Σεπτεμβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ιωνία
Ετυμολογία: Από τη μετοχή 'ιών' του αρχαίου Ελληνικού ρήματος 'είμι'=πορεύομαι, εφορμώ και σημαίνει αυτήν που εξαπολύει ορμητικές επιθέσεις,
21 Σεπτεμβρίου > Προφήτου Ιωνά
Προφήτης Ιωνάς
Ο πέμπτος από τους δώδεκα μικρούς προφήτες (Ωσηέ (770-725 π.Χ), Ιωήλ (825 π.Χ), Αμώς (750 π.Χ), Αβδιού (685 π.Χ), Ιωνάς (783-745 π.Χ), Μιχαίας (740-700 π.Χ), Ναούμ (640 π.Χ), Αββακούμ (600 π.Χ), Σοφονίας (640-610 π.Χ), Αγγαίος (520 π.Χ), Ζαχαρίας (520 π.Χ), Μαλαχίας (400 π.Χ). Είναι γνωστός από την ιστορία που τον κατάπιε ένα κήτος στη θάλασσα αλλά τρεις μέρες μετά τον έβγαλε στην ξηρά σώο και αβλαβή.
Όνομα: Ίωνας
Ετυμολογία: Έχουμε δυο περιπτώσεις σχετικά με αυτό το όνομα. 1. Από τη μετοχή 'ιών' του αρχαίου Ελληνικού ρήματος 'είμι'=πορεύομαι, εφορμώ και σημαίνει αυτόν που εξαπολύει ορμητικές επιθέσεις, και 2.Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα  יונה (γιόνα)=περιστέρι.

Ο Ιωνάς και το κήτος
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Βάσσα
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη της Δωρικής διαλέκτου 'βάσσα' που σημαίνει δρυμώδης κοιλάδα.
Ένας από τους 70 Αποστόλους επίσκοπος Αθηνών, ἐτελειώθη μαρτυρικῶς ἐν Μαγνησίᾳ.
Όνομα: Κόδρος
Ετυμολογία: Αρχαίο Ελληνικό όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κυδρός'=ένδοξος. Η κατάληξη -άτος στο Κοδράτος σημαίνει του Κόδρου.
21 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Ευσέβιος, Νέσταβος και Ζήνων τα αδέλφια Νέστωρ και Βούσιρις
Οι τρεις πρώτοι ήταν αδέλφια μεταξύ τους και όλοι έζησαν στα χρόνια του βασιλιά Ιουλιανού του Παραβάτη (360 - 363 μ.Χ.). Κατάγονταν δε από τη Γάζα. Επειδή ήταν χριστιανοί, συνελήφθηκαν από τους ειδωλολάτρες της πόλης και υποβλήθηκαν σε πολλές κακώσεις, συρόμενοι μέσα στους δρόμους. Βασανίστηκαν σκληρά και ποικιλοτρόπως. Τελικά συνέτριψαν τα κεφάλια τους με πέτρες και αφού τους έβγαλαν έξω από την πόλη τους έκαψαν μέσα σε καμίνι.
Όνομα: Νέσταβος
Ετυμολογία: Υπο διερεύνηση
Γεννήθηκε στην Πάτμο το 1852 μ.Χ. και στα 15 του χρόνια έγινε δόκιμος στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και σπούδασε στην Πατμιάδα Σχολή.

Το 1892 μ.Χ. έγινε Διάκονος του Μητροπολίτη Λήμνου και αργότερα πήγε για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί γνώρισε τον Μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανό Καραβαγγέλη, του οποίου έγινε βοηθός.

Όταν ο Γερμανός έγινε Μητροπολίτης Αμάσειας στην περιοχή του Πόντου, ο Πλάτωνας τον ακολούθησε. Εκεί κατηγορήθηκε από τους Τούρκους ότι είχε υποκινήσει επανάσταση των Ελλήνων και τελικά κρεμάστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 μ.Χ.
Όνομα: Πλάτων
Ετυμολογία: Ο ευρύστερνος (με ευρύ=πλατύ στέρνο=στήθος).
Μαρτύρησε δια πυρός. (Μερικοί Συναξαριστές αναφέρουν ότι αποκεφαλίστηκε).
Όνομα: Πρίσκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'Priscus'=αρχαίος, αρχαιοπρεπής,
Ανδρέας Παναγίδης: Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το χωριό Παλαιομέτοχο της επαρχίας Λευκωσίας, τριάντα δυο χρονών, πατέρας τριών παιδιών. Άγγλος στρατιώτης στον τόπο της εργασίας του ζήτησε από τον Ανδρέα να του σκουπίσει με μια ελληνική σημαία τα παπούτσια του. Ο Ανδρέας, του επιτέθηκε κτυπώντας τον άγρια. Την επομένη, όταν πήγε στη δουλειά του στο αεροδρόμιο, μαζί με το φίλο του Μιχαήλ Κουτσόφτα και έναν άλλο αγωνιστή, επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Απαγχονίστηκαν και οι δυο με το Στέλιο Μαυρομμάτη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου 1956. Στα παιδιά του έστειλε μήνυμα ότι τους αφήνει κληρονομιά "ένα τιμημένο όνομα".
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".
Γιορτές της Παναγίας
Όνομα: Μάριος
Ετυμολογία: Θεωρείται ο αρσενικός τύπος του ονόματος Μαρία που είναι το εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το Αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει «πικροφέρουσα». Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο όνομα Μαρία. Όμως το όνομα αυτό σαν Λατινικό προϋπήρχε της Παναγίας και προέρχεται από το Λατίνο θεό του πολέμου 'Mars' (αντίστοιχος του Θεού Άρη του Ελληνικού Πανθέου) και σημαίνει τον ανδροπρεπή και αποφασιστικό. Άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'mare'=θάλασσα Η κατάληξη '-ανός' φανερώνει αυτόν που κατάγεται από τον Μάριο.
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το χωριό Παλαιομέτοχο, της επαρχίας Λευκωσίας, είκοσι δυο χρονών, νυμφευμένος. Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Ο απαγχονισμός των Καραολή και Δημητρίου τον αναστάτωσαν τόσο πολύ που εγκατέλειψε τη δουλειά του και για μερικές μέρες κατόπτευε το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου στάθμευαν Άγγλοι στρατιώτες, αναζητώντας τόπο και τρόπο να ανταποδώσει το πλήγμα. Στις 16 Μαΐου, έξι μέρες μετά την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου, επιτέθηκε μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Παναγίδη και Παρασκευά Χοιροπούλη, στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του. Καταδιώχθηκαν και συνελήφθησαν από αγγλικά στρατεύματα. Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας και ο Ανδρέας Παναγίδης απαγχονίστηκαν μαζί με το Στέλιο Μαυρομμάτη στις 21 Σεπτεμβρίου 1956. Ο Χοιροπούλης, επειδή ήταν ανήλικος, καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Μιχαήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα מיכאל από τα (μι)=ποιος; (χα)=σαν και (κάτι μεταξύ ηλ και ελ)=θεός και σημαίνει «Ποιος είναι αυτός που μοιάζει με τον θεό;»
Νικόλαος Καπετανίδης
Πόντιος δημοσιογράφος και εκδότης εφημεριδας από την Τραπεζούντα. Απαγχονίσθηκε, σε ηλικία 32 ετών, όπως και πολλοί άλλοι Πόντιοι αντάρτες και αγωνιστές, από τους Τούρκους για τους αγώνες του για ένωση του Πόντου με την μητέρα Ελλάδα.

Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον κατηγόρησε ότι θέλει την ανεξκαρτησία του Πόντου ο Καπετανίδης τον διακόψε και απάντησε με φυσικότητα «όχι κύριε πρόεδρε, εγώ θέλω την απευθείας ένωση του Πόντου με την Ελλάδα». Την 21η Σεπτεμβρίου του 1921 όταν ο δήμιος του πέρασε την θηλιά στον λαιμό κι ο τουρκικός όχλος παραληρούσε ο Καπετανίδης φώναξε με όλη την δύναμη της ψυχής του: ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ.

Σ’ ένα από τα τελευταία του γράμματα είχε γράψει στους δικούς του: «Θα μάθετε από τους ολίγους που θα περισωθούν ότι μήτε το θάρρος, μήτε η ψυχραιμία μ’ εγκατέλειψαν ως την τελευταία μου στιγμή… Εν τούτοις η ψυχή μου βαρύτατα πενθεί, διότι σας αφήνω για πάντα… Τέτοιος θάνατος σαν τον δικό μου είναι ωραίος, δοξασμένος… Γι’ αυτό μη λυπηθείτε… Εσύ, μανούλα μου, εγκαρτέρησε. Ετίμησα τα στήθια σου και τ’ όνομά σου με τον θάνατό μου… Ο θάνατος είναι Τιμή για όλους μας. Θαρσείτε και καρτερείτε, μια φορά κανείς πεθαίνει».
Όνομα: Νικόλαος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά νίκη και λαός και σημαίνει "αυτός για τον οποίο ο λαός πιστεύει ότι μπορεί να του φέρει τη νίκη".
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου, της επαρχίας Κερύνειας, είκοσι δυο χρονών. Με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος σε επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον αεροπλάνων των Άγγλων. Συνελήφθηκε μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση εναντίον δυο Βρετανών αεροπόρων και καταδικάστηκε σε θάνατο. Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας μαζί με τους Ανδρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Στυλιανός
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό στύλος (κολόνα) και σημαίνει αυτόν που στηρίζει.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία