Εορτές 1 Μαΐου: Αγία Ταμάρα Άγιος Άκελος ο Μάρτυρας Άγιος Ασάφιος Άγιος Βατάς Άγιος Θέονταρτ Άγιος Ουλτανός του Περόν Άγιος Πανάρετος Άγιος Φιλόσοφος Ακέλεια Ασάφεια Οσία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή Παναρέτη Προφήτης Ιερεμίας Φιλοσοφία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Μαρία η Μεθυμοπούλα Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης Άγιος Ακάκιος Άγιος Ακάκιος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Αφρικανός Επίσκοπος Λουγδούνου Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος Άγιος Ζωσιμάς εκ Γεωργίας Άγιος Ιγνάτιος ο νέος Οσιομάρτυρας Άγιος Μακάριος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου Άγιος Μάρτυς Σάββας Άγιος Μαύρος ο Ιερομάρτυρας και «οι συν αυτώ» Αρετή Όσιος Γεράσιμος ο εν Μπολτίνσκ Όσιος Μιχαήλ ο Θαυματουργός Όσιος Νικήτας εκ Ρωσίας Όσιος Νικηφόρος ο Χίος Όσιος Παφνούτιος του Μπορόβσκ Όσιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος ο Σιναΐτης Σόφων
Διοξίππη η Αμαζόνα
Διοξίππη > Σημαντικά Πρόσωπα (3)
Οι Αμαζόνες ήταν ένας λαός, κυνηγών και πολεμιστριών. Η καταγωγή τους ξεκινά από το θεό του πολέμου Άρη και τη Ναϊάδα νύμφη Αρμονία ή τη βασίλισσα και γενάρχη των αμαζόνων Οτρήρη. Θεά τους όμως ήταν η Άρτεμις. Αν όντως υπήρξαν ή όχι, αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αρχαιότητας που ακόμη προκαλεί και συναρπάζει. Ψάξτε το.

Όσον αφορά αν πραγματικά έκοβαν τον δεξιό μαστό τους αποτελεί ακόμη ένα ανεξερεύνητο μυστήριο που περιμένει το λύτη του. Σαν βοήθημα, έστω υπόψη ότι η λέξη ‘μαζός’ θεωρείται συνώνυμο του μαστού. Οπότε έχουμε τη λέξη Αμαζών να προέρχεται από το ‘α’ και το ‘μαζός’=μαστός. Το ‘α’ όμως μπορεί να είναι είτε στερητικό (άρα χωρίς μαστό) ή αθροιστικό (με μεγάλους μαστούς).

Πιστεύεται ότι μιλούσαν Πελασγικά.

Ανάμεσα τους δεν επιτρέπονταν καθόλου οι άνδρες. Για τη διαιώνιση του είδους δύο μήνες την άνοιξη πήγαιναν και έμεναν με έναν γειτονικό αρσενικό λαό, τους Γαργαρείς.
Εορταστικές Ημερομηνίες
19 Δεκεμβρίου Διοξίππη η Αμαζόνα ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία – Αμαζόνες που έλκουν την καταγωγή τους από το θεό Άρη.
Πληροφορίες για το όνομα Διοξίππη
Ετυμολογία: Απο το 'διώκω' και το 'ίππος' και σημαίνει αυτήν που εξαναγκάζει το άλογο να τρέχει γρήγορα
Αντίστοιχο Ανδρικό: Διόξιππος
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Διοξίππη
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Αμαζόνα Νεράιδα Δαναΐδα Νύμφη Ηλιάδα
Κατάλογος:
Διόνυσος Διονυσοφών Διονυστάθης
«
Διοξίππη
»
Διόξιππος Διόξιππος Διοπάτρη



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Μεταμόρφωση των Ηλιάδων
Θυγατέρα του θεού Ήλιου και της Ωκεανίδας Κλυμένης και αδελφή των Ηλιάδων Αιγιάλης, Αίγλης, Αιθερίας και ίσως της Ηλίας, της Μερώπης, και της Φοίβης. Αδελφή επίσης του Φαέθωνα και του Ηλία.

...
2
Δαναϊδες
Martin Johann Schmidt
Κόρη του Δαναού και της Πιερίας. Παντρεύτηκε, όπως και οι άλλες 49 αδελφές της, ένα από τους 50 γιους του Αιγύπτου, τον Αίγυπτο. Οι Δαναΐδες, εκτός από μια, την Υπερμήστρα, σκότωσαν, με οδηγίες του πα ...
©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία