Εορτές 10 Οκτωβρίου: Αγία Ευλαμπία Άγιος Ευλάμπιος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Paulinus (Παυλίνος) Άγιος Ανδρέας Άγιος Αντώνιος ο Ζωγραφίτης Άγιος Βασιανός Άγιος Δομέτιος ο Ζωγραφίτης Άγιος Θωμάς ο Ηγούμενος 'Αγιος Κυπριανός Άγιος Μηνάς Οσιομάρτυρας Ζωγραφίτης Άγιος Σίμων ο Ζωγραφίτης Ιωαννίκιος Οσιομάρτυρας Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής Όσιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης Όσιος Λογγίνος ο Στυλίτης Τρισάγιος Διονύσιος ο φιλόσοφος
Εορτές 31 Ιανουαρίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
31 Ιανουαρίου > Άγιοι Κύρος και Ιωάννης οι Ανάργυροι και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία
Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Αυτές δε έλεγαν προς την μητέρα τους ότι αισθάνονταν μεγάλη χαρά, επειδή έμελλε να φύγουν από τον μάταιο αυτό κόσμο μαζί της για την αγάπη του Χριστού και να μην χωρισθούν ποτέ από κοντά της. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν διά σπάθης τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ.. Έτσι μαρτύρησαν και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της.
Όνομα: Ευδοξία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'ευ' και 'δόξα' και σημαίνει "αυτή που έχει καλή φήμη, καλό όνομα".
Η αγία Τρυφαίνη καταγόταν από την Κύζικο και από ευσεβείς γονείς, τον συγκλητικό Αναστάσιο και την ενάρετη Σωκρατία που ήταν χριστιανή. Συνελήφθη και αφού ομολόγησε την πίστη της, θανατώθηκε με βασανιστήρια.
Όνομα: Τρυφωνία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τρυφή' που σημαίνει απαλή, τρυφερή, φιλήδονη
Προέρχεται από το ιρλανδικό όνομα Αοτάν (Aodán), που στα Κελτικά σημαίνει φωτιά.

Ο άγιος Αετάν (Aedan) γεννήθηκε στο Ίνισμπρέφνυ (Inisbrefny), ένα νησί στη λίμνη Τέμπολπορτ (Templeport), περί το 550 μ.Χ. Ο πατέρας του ονομαζόταν Σέτνα (Setna) και η μητέρα του Έιτθνε (Eithne). Ήταν ένας από τους πρώτους επισκόπους της πόλης Φερνς (Ferns) στην Ιρλανδία και έκτισε ή ίδρυσε πάνω από 30 ναούς και μοναστήρια στο Ντραμλεϊν (Drumlane), κοντά στο Μίλταουν (Milltown), στο Φερνς (Ferns), στο Ντίζερτ-Νάιρμπρε (Disert-Nairbre) και στο Ρόσινβερ (Rossinver).

Ήταν επίσης γνωστός ανάμεσα στο ποίμνιο του σαν Μόγκουε (Mogue) από την φράση ‘Mo-Aedh-og’ που σημαίνει ‘Αγαπητέ μου Εντ’.

Κοιμήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 632 μ.Χ.


Όνομα: Aedan
Ετυμολογία: Προέρχεται από το ιρλανδικό όνομα Αοτάν (Aodán), που στα Κελτικά σημαίνει φωτιά.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.

Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιεβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτό.

Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στην συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί, αφού από διάφορες φήμες έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, πήγε και τον βρήκε και έμεινε μαζί του.

Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Η είδηση τάραξε τον Κύρο και τον Ιωάννη. Έτσι οι Άγιοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτές δειλιάσουν από την σκληρότητα των βασανιστηρίων, εξαιτίας της αδυναμίας της φύσεως της γυναίκας, έσπευσαν κοντά τους και έδιναν σε αυτές θάρρος, ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν και οι ίδιοι για το μαρτύριο. Και πράγματι, συνελήφθησαν και αυτοί και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα. Εκεί διακήρυξαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους στον Θεό. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν διά σπάθης τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ.. Έτσι μαρτύρησαν και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της.
Όνομα: Κύρος
Ετυμολογία: Σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο ο ήλιος, στην περσική γλώσσα, ονομάζεται Κύρος. Επίσης, ο γιατρός Κτησίας που υπηρέτησε στην αυλή του βασιλιά Αρταξέρξη Β’ έγραψε στο βιβλίο του ‘Περσικά’ ότι το όνομα Κύρος προέρχεται από την περσική λέξη "Χουρ" που σημαίνει ήλιος.
31 Ιανουαρίου > Άγιοι Κλαύδιος, Διόδωρος, Ουΐκτωρ, Ουϊκτωρίνος, Παππίος, Σεραπίων και Νικηφόρος
Οι Άγιοι Μάρτυρες κατάγονταν από την Κόρινθο και συνελήφθησαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), γιατί ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό. Οδηγήθηκαν ενώπιον του ανθύπατου Τερτίου, ο οποίος ήταν διοικητής της Ελλάδος. Ο ηγεμόνας υπέβαλλε σε φρικώδη βασανιστήρια τους αθλητές αυτούς της πίστεως και όλοι τους έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου. Ο Άγιος Ουικτωρίνος, ο Άγιος Ουίκτωρ και ο Άγιος Νικηφόρος ρίφθηκαν κάτω από μεγάλη κυλινδρική πέτρα που τους συνέτριψε. Οι δήμιοι απέκοψαν τα χέρια και τα πόδια του Αγίου Κλαυδίου, την κεφαλή του Αγίου Σαραπίνου και έριξαν τον Άγιο Διόδωρο σε πυρακτωμένο καμίνι. Τον Άγιο Παπία τον έπνιξαν στη θάλασσα. Πιθανώς να είναι οι ίδιοι με αυτούς της 5ης Απριλίου.
Όνομα: Παπίας
Ετυμολογία: Ο Οικονόμος, Φροντιστής ή Αρχιυπηρέτης του παλατιού
Κατ οικονομία γιορτάζει της Αγίας Τρυφωνίας
Όνομα: Λίνδα
Ετυμολογία: Από την Γερμανική λέξη ‘lind’ που σημαίνει "μαλακό, τρυφερό". Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν 'Τρυφωνία". Χρησιμοποιείται επίσης σαν υποκοριστικό για ονόματα όπως: Αλίντα, Αρλίντα, Ερμελίντα, Μελίντα, Μπελίντα, Ροζαλίντα, Ρουμελίντα, Σελίντα,
31 Ιανουαρίου > Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία
Κατά την περίοδο των διωγμών που διάταξε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284 - 305 μ.Χ.). συνελήφθησαν και μαρτύρησαν η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, μαζί με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Αφού βασανίστηκαν άγρια μετά αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Αθανασία
Ετυμολογία: Από το α (στερητικό) και το θάνατος και σημαίνει "η αθάνατη".
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Παπία
Ετυμολογία: Η Οικονόμος, Φροντίστρια, ή Αρχιυπηρέτρια του παλατιού
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
31 Ιανουαρίου > Άγιος Ηλίας ο Νέος Οσιομάρτυρας ο Αρδούνης
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και ήταν κουρέας. Μιλώντας κάποτε στους προεστούς της πόλης τους προέτρεψε να ενεργήσουν για να ελαφρυνθούν οι φόροι που επιβάλλουν οι Τούρκοι στους χριστιανούς, διότι αλλιώς κινδυνεύουν να αρνηθούν την πίστη των πατέρων τους. Οι προεστοί διαφωνούσαν μαζί του λέγοντας ότι οι Χριστιανοί δεν κινδυνεύουν ν’ αρνηθούν την πίστη τους. Τότε εκείνος τους είπε ότι αν κάποιος του δώσει ένα φέσι αυτός θα άλλαζε. Τότε ένας προεστός, για αστείο, έστειλε και του αγόρασε ένα φέσι. Εκείνος πήγε αμέσως στον δικαστή και έγινε μουσουλμάνος.

Μετά από λίγο καιρό συναισθάνθηκε το σφάλμα του, έφυγε από την πατρίδα του και πήγε στο Άγιο Όρος. Εκεί εξομολογήθηκε με μεγάλη συντριβή το λάθος του, έκανε τον κανόνα του και μυρώθηκε με το Άγιο Μύρο. Έγινε μάλιστα και μοναχός στο Άγιο Όρος, όπου παρέμεινε οκτώ χρόνια, ασκούμενος στην αρετή, την προσευχή και την προετοιμασία για το μαρτύριο.

Επανήλθε μετά στην Καλαμάτα, παρουσιάστηκε στον κριτή, ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Βασανίστηκε και εκτελέστηκε με κάψιμο με χλωρά ξύλα.
Όνομα: Ηλίας
Ετυμολογία: 1. Αρχαίο Ελληνικό όνομα του γιού του θεού Ήλιου, Ηλία. Παρόλο που λέγεται ότι τα ονόματα των θεών των αρχαίων Ελλήνων δεν έχουν ετυμολογική ταυτότητα, υπάρχουν κάποιοι, και πρώτος ο Σωκράτης μέσα από τον Κρατύλο, που επιχείρησαν να δώσουν κάποιες ερμηνείες. Εμείς συνδυάζοντας όλα όσα διαβάσαμε, καταλήξαμε ότι μάλλον προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη ‘άλιος’ που στην Ιωνική διάλεκτο αποδίδεται σαν ‘ήλιος’. Το ‘άλιος’ δε, προέρχεται από το ‘αλς’=θάλασσα και σημαίνει τον θαλασσινό, αυτόν που κατοικεί στην θάλασσα και εμφανίζεται (ανατέλλει) από την, και αποσύρεται (δύει) στην ‘θάλασσα’. 2. Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα אליה ‘Ελάγια’ Ένας συνδυασμός των δυο πιο προσφιλών προσφωνήσεων του Θεού στην Εβραϊκή Βίβλο אל ‘ελ’=Θεός, και יה ‘γιαχ’=θεϊκό όνομα και σημαίνει το όνομα του θεού είναι γιαχ.
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 31 Ιανουαρίου 1800 και ονομαζόταν Αθανάσιος. Σε ηλικία 15 ετών έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος. Πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 1877.
Όνομα: Αρσένιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'άρρην/άρσην' και σημαίνει αρσενικός.
31 Ιανουαρίου > Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία
Κατά την περίοδο των διωγμών που διάταξε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284 - 305 μ.Χ.). συνελήφθησαν και μαρτύρησαν η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, μαζί με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Αφού βασανίστηκαν άγρια μετά αποκεφαλίσθηκαν.
Όνομα: Θεοδότη
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά ’θεός’ και ‘δίδωμι’=δίδω και σημαίνει αυτή που δόθηκε στον ή από τον θεό.
Η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία
Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Διακήρυξαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους στον Θεό. Μάταια ο ηγεμόνας ζητούσε να κάμψει την ανδρεία της μητέρας, δείχνοντας σε αυτή τις θυγατέρες της και επιρρίπτοντάς της την ενοχή. Εκείνη, αφού στράφηκε προς τις θυγατέρες της, τις ενίσχυε λέγουσα ότι η σωματική ωραιότητα είναι πρόσκαιρη, ενώ στην αιωνιότητα διατηρείται η ομορφιά της ψυχής του ανθρώπου αθάνατη. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια και απέθαναν.
Όνομα: Θεοκτίστη
Ετυμολογία: Αυτή που κτίστηκε ή δημιουργήθηκε από το Θεό.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ουικτωρίνος, Ουίκτωρ, Νικηφόρος, Κλαύδιος, Διόδωρος, Σαραπίνος και Παπίας κατάγονταν από την Κόρινθο και συνελήφθησαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), γιατί ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό. Πέρασαν από φρικτά βασανιστήρια πριν εκτελεστούν με διάφορους τρόπους.
Όνομα: Διόδωρος
Ετυμολογία: Δώρο του Δία
(330-401 μ.Χ.) Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Αίγινα από εύπορους και ευσεβείς γονείς που τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Έμαθε τα εγκύκλια γράμματα στην Αίγινα και στην συνέχεια σπούδασε στην Αθήνα, μαζί με τους Αγίους Βασίλειο και Γρηγόριο. Αφού επανάκαμψε στην Αίγινα, αποφάσισε μαζί με τον διάκονο Ιουλιανό, να μιμηθεί τον Απόστολο των εθνών Παύλο και να κηρύξει τον Χριστό. Έτσι οι δύο Άγιοι πήραν αποστολικές ράβδους και παρέδωσαν τον εαυτό τους στον Κύριο. Ο Επίσκοπος των Αθηνών χειροτόνησε τον Ιούλιο Πρεσβύτερο. Κοσμημένος με την χάρη της ιεροσύνης εξήλθε μαζί με τον διάκονο Ιουλιανό, για να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να βαπτίσει πολλούς Εθνικούς.

Στα τέλη του βίου του αναχώρησε στο Κούσιον της λίμνης Όρτα, όπου μετά από άσκηση και προσευχή κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 401 μ.Χ., σε ηλικία 71 ετών.
Όνομα: Ιούλιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Το Ιουλιανός προέρχεται από το Λατινικό 'Julianus' και σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούλιο.. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.
31 Ιανουαρίου > Άγιοι Κύρος και Ιωάννης οι Ανάργυροι και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία
Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.

Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιεβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτό.

Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στην συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί, αφού από διάφορες φήμες έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, πήγε και τον βρήκε και έμεινε μαζί του.

Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Η είδηση τάραξε τον Κύρο και τον Ιωάννη. Έτσι οι Άγιοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτές δειλιάσουν από την σκληρότητα των βασανιστηρίων, εξαιτίας της αδυναμίας της φύσεως της γυναίκας, έσπευσαν κοντά τους και έδιναν σε αυτές θάρρος, ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν και οι ίδιοι για το μαρτύριο. Και πράγματι, συνελήφθησαν και αυτοί και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα. Εκεί διακήρυξαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους στον Θεό. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν διά σπάθης τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ.. Έτσι μαρτύρησαν και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ουικτωρίνος, Ουίκτωρ, Νικηφόρος, Κλαύδιος, Διόδωρος, Σαραπίνος και Παπίας κατάγονταν από την Κόρινθο και συνελήφθησαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), γιατί ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό. Πέρασαν από φρικτά βασανιστήρια πριν εκτελεστούν με διάφορους τρόπους.
Όνομα: Κλαύδιος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘claudicatio’ που σημαίνει χωλότητα ή τραυλισμό και περιγράφει κάποιο άτομο που κουτσαίνει ή τραυλίζει. Η κατάληξη -ιανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Κλαύδιο
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ουικτωρίνος, Ουίκτωρ, Νικηφόρος, Κλαύδιος, Διόδωρος, Σαραπίνος και Παπίας κατάγονταν από την Κόρινθο και συνελήφθησαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), γιατί ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό. Πέρασαν από φρικτά βασανιστήρια πριν εκτελεστούν με διάφορους τρόπους.
Όνομα: Νικηφόρος
Ετυμολογία: Από το νίκη και το φέρω και σημαίνει αυτόν που φέρνει τη νίκη, τον τροπαιοφόρο.
31 Ιανουαρίου > Άγιοι Ουικτωρίνος, Ουίκτωρ, Νικηφόρος, Κλαύδιος, Διόδωρος, Σαραπίνος και Παπίας
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ουικτωρίνος, Ουίκτωρ, Νικηφόρος, Κλαύδιος, Διόδωρος, Σαραπίνος και Παπίας κατάγονταν από την Κόρινθο και συνελήφθησαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), γιατί ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό. Πέρασαν από φρικτά βασανιστήρια πριν εκτελεστούν με διάφορους τρόπους.
Όνομα: Ουίκτωρ
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Οι Άγιοι Μάρτυρες κατάγονταν από την Κόρινθο και συνελήφθησαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), γιατί ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό. Οδηγήθηκαν ενώπιον του ανθύπατου Τερτίου, ο οποίος ήταν διοικητής της Ελλάδος. Ο ηγεμόνας υπέβαλλε σε φρικώδη βασανιστήρια τους αθλητές αυτούς της πίστεως και όλοι τους έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου. Ο Άγιος Ουικτωρίνος, ο Άγιος Ουίκτωρ και ο Άγιος Νικηφόρος ρίφθηκαν κάτω από μεγάλη κυλινδρική πέτρα που τους συνέτριψε. Οι δήμιοι απέκοψαν τα χέρια και τα πόδια του Αγίου Κλαυδίου, την κεφαλή του Αγίου Σαραπίνου και έριξαν τον Άγιο Διόδωρο σε πυρακτωμένο καμίνι. Τον Άγιο Παπία τον έπνιξαν στη θάλασσα. Πιθανώς να είναι οι ίδιοι με αυτούς της 5ης Απριλίου.
Όνομα: Σεραπίων
Ετυμολογία: Από το όνομα του Ελληνο-αιγυπτίου θεού Σάραπη ή Σέραπη που ήταν κατά κάποιο τρόπο, εξελληνισμένη μορφή του Όσιρι.
Γιορτές της Παναγίας
Όνομα: Μάριος
Ετυμολογία: Θεωρείται ο αρσενικός τύπος του ονόματος Μαρία που είναι το εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το Αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει «πικροφέρουσα». Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο όνομα Μαρία. Όμως το όνομα αυτό σαν Λατινικό προϋπήρχε της Παναγίας και προέρχεται από το Λατίνο θεό του πολέμου 'Mars' (αντίστοιχος του Θεού Άρη του Ελληνικού Πανθέου) και σημαίνει τον ανδροπρεπή και αποφασιστικό. Άλλη πιθανή εκδοχή είναι ότι μπορεί να προέρχεται από τη Λατινική λέξη 'mare'=θάλασσα Η κατάληξη '-ανός' φανερώνει αυτόν που κατάγεται από τον Μάριο.
Προσωνύμιο της Θεοτόκου
Όνομα: Τρυφωνία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τρυφή' που σημαίνει απαλή, τρυφερή, φιλήδονη
Η εικόνα της Παναγίας της Δακρυροούσας ή Κορωνιώτισσας, που γιορτάζει σήμερα, φυλάσσεται στην ομώνυμη μονή του Ληξουρίου της νήσου Κεφαλληνίας. Η Παναγία κατά την ημέρα αυτή διέσωσε τη μονή από τον ισχυρό σεισμό του έτους 1867 μ.Χ.
Όνομα: Δακρυρροούσα
Ετυμολογία: Αυτής που τρέχουν τα δάκρυα της



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία