Εορτές 8 Νοεμβρίου: Αβδιήλ Αβδιηλία Αγγελία Αγγελική Αγγελικός Άγγελος Αρχάγγελος Γαβριήλ Αρχάγγελος Καστιήλ Αρχάγγελος Μιχαήλ Αρχαγγέλος Μιχαήλ ο Πανορμίτης. Αρχάγγελος Ραφαήλ Γαβριηλία Ζοφιήλ Καμουήλ Καστιηλία Μιχαηλία Ουριήλ Ουριηλία Πανορμώ Ραφαηλία Σεραφείμ Σεραφείμα Ταξιάρχης  Ταξιαρχία Χερουβείμ
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Δοξάνδρα Δόξανδρος ο Μιτυλινιός Δυσδαιμόνα Δυσδαιμόνας Μελάγχρα Μέλαγχρος Μυτίλης
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγαθαγγέλα Αγαθάγγελος Αγγέλα Αγία Όλγα της Αλάσκας η Μαία Άγιος Φιλάρετος Μητροπολίτης Νέας Υόρκης Ευστράτιος Μεταξάς Μεταξία Σταματία Σταμάτιος Στρατηγία Στρατηγός
Εορτές 2 Οκτωβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Επίσκοπος Καρχηδόνας
Όνομα: Καικίλιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Caecilius' που προέρχεται από την Λατινική λέξη 'caecus'=τυφλός που μεταφορικά σημαίνει τον άλογο, παράλογο και παράφορο
2 Οκτωβρίου > Αγίων Κυπριανού επισκόπου Καρθαγένης και Ιουστίνης της παρθένου
Αγίων Κυπριανού επισκόπου Καρθαγένης και Ιουστίνης της παρθένου
Ο Κυπριανός ήταν φημισμένος φιλόσοφος, μεγάλος μάγος και ζούσε στην Αντιόχεια. Εκεί τον πλησίασε ένας νεαρός και του εκμυστηρεύθηκε τον έρωτά του για την παρθένα Ιουστίνη. Ζήτησε να κάνει μάγια ο Κυπριανός στην Ιουστίνη, για να δεχθεί τον έρωτά του. Όταν δεν έπιασαν τα μάγια του αναγνώρισε ότι η πίστη της Ιουστίνης στον Χριστό ήταν πιο δυνατή και την προστάτευε από οποιαδήποτε μάγια. Έτσι ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και αργότερα έγινε επίσκοπος της Αντιοχείας. Μαζί με την Ιουστίνη κήρυξαν τον Χριστιανισμό. Επί της αυτοκρατορίας Διοκλητιανού συλλήφθηκαν, βασανίστηκαν και στο τέλος δέχτηκαν τον δια σπάθης θάνατον. Ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη θεωρούνται προστάτες άγιοι κατά της μαγείας.
Όνομα: Κυπρος
Ετυμολογία: 1. Χάλκινος. 2, Από το φυτό κύπρος που είναι η σημερινή χέννα. 3. Αυτός που κατάγεται από την Κύπρο.
2 Οκτωβρίου > Αγίων Ιουστίνης & Κυπριανού
Άγιος Κυπριανός & Αγία Ιουστίνη
Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς. Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.
Όνομα: Ιούστα
Ετυμολογία: Aπό το λατινικό όνομα 'Justa'=δίκαιη. Η κατάληξη '-ιανή' σημαίνει αυτήν που ανήκει στον Ιούστο
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Κύπρη
Ετυμολογία: 1. Χάλκινη. 2. Από το φυτό κύπρος που είναι η σημερινή χέννα. 3. Αυτή που που κατάγεται από την Κύπρο.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας ή Χατζή – Γεώργιος ήταν γιος χριστιανών γονέων από τη Φιλαδέλφεια. Έφυγε από την πατρίδα του και πήγε στην πόλη Καρατζασού της Ηλιούπολης, όπου εξασκούσε την τέχνη του σαγματοποιού (αμπατζής είναι Τουρκικη λέξη).

Σε κάποια διασκέδαση, που ήταν παρών και ο Γεώργιος, κάποιος, που βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, έπεσε και σκοτώθηκε. Τότε, σύμφωνα με τη συνήθεια, ο κριτής ζήτησε απ' τους κατοίκους, να πληρώσουν το ανάλογο πρόστιμο. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να καταβάλει αυτό το πρόστιμο προσποιούμενος ότι ήταν Τούρκος. Αμέσως τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και του έκαναν περιτομή. Αργότερα ο Γεώργιος, μετανοημένος, πήγε στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα. Επανήλθε όμως στην πόλη Καρατζασού, και μπροστά στον κριτή ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Παρά τις κολακείες του κριτή, έμεινε αμετάθετος στην απόφασή του. Πέρασε τότε από φρικτά βασανιστήρια και μετά αποκεφαλίσθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1794 μ.Χ (ή κατά το 1752).
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Γεννήθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην κωμόπολη της Χαλδίας Άρτα (ή Άτρα), από γονείς ευσεβείς και ένδοξους (Η Χαλδία ήταν ένα από τα 3 θέματα (πολιτεία) του Πόντου με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα).

Χρημάτισε στρατιωτικός αρχηγός και κυβερνήτης της Τραπεζούντος και ανεδείχθη υπερασπιστής της Ορθοδόξου πίστεως και προστάτης των πτωχών και των αδυνάτων.

Σε μία συμπλοκή με τους Σελτζούκους Τούρκους συνελήφθη αιχμάλωτος και μαρτύρησε μετά από φρικτά και μεγάλα βασανιστήρια, στις 2 Οκτωβρίου 1098 μ.Χ. στη Θεοδοσιούπολη (σημερινή Ερζερούμ).

Ο Τούρκος αντίπαλός του έκανε το ο κρανίο του δοχείο και έπινε από κει το κρασί του.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Ρώσος άγιος για τον οποίο δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες εκτός του ότι έζησε σαν διά Χριστόν σαλός (σαλεμένος).
Όνομα: Κυπρος
Ετυμολογία: 1. Χάλκινος. 2, Από το φυτό κύπρος που είναι η σημερινή χέννα. 3. Αυτός που κατάγεται από την Κύπρο.
Ο Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ (Fyodor Ushakov) γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1743 μ.Χ. και ήταν ναύαρχος του Ρώσικου ναυτικού. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της σύγχρονης Κέρκυρας, αλλά και γενικότερα της Ελληνικής Ιστορίας, αφού είναι ο ελευθερωτής της Επτανήσου από τους Γάλλους κατακτητές και θεμελιωτής του πρώτου Ελληνικού κράτους - της Επτανήσου Πολιτείας (1800 – 1807 μ.Χ.) - 347 χρόνια μετά την άλωση του 1453 μ.Χ. της Πόλης.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Όσιος μονάσε στην Ιερή Μονή Σαναξάρ, μοιράζοντας τα υπάρχοντά του σε απόρους ναυτικούς της Σεβαστουπόλεως. Ο Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ κοιμήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1817 μ.Χ.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Ο Όσιος Θεόφιλος έζησε στα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Λέων ο Ίσαυρος, ο εικονομάχος. Ο όσιος, περιερχόμενος την Κωνσταντινούπολη, θέρμαινε την καρτεροψυχία των ορθοδόξων, και ήλεγχε την πλάνη των διωκτών των εικόνων. Η αρετή και η δύναμη του λόγου του, ανέδειξαν τον Θεόφιλο σαν ένα από τους ισχυρότερους προμάχους της εικονολατρείας. Κατόπιν τον φυλάκισαν και στη συνέχεια στάληκε στην εξορία, όπου και πέθανε.
Όνομα: Θεόφιλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'Θεός' και το 'φιλώ'=αγαπώ και σημαίνει αυτός που αγαπά τον Θεό.
Ο Όσιος Κασσιανός του Ούγκλιχ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος, ήταν ελληνικής καταγωγής και απόγονος της πριγκιπικής οικογένειας των Μανκουτίων. Συμμετείχε στη Βυζαντινή αντιπροσωπεία, η οποία μετέβη στη Μόσχα, στον μεγάλο πρίγκιπα Ιβάν Γ' Βασίλεβιτς (1438 - 1505 μ.Χ.), ο οποίος με τον γάμο του με την Σοφία Παλαιολογίνα το 1472 μ.Χ., συγγένεψε με την τελευταία Βυζαντινή δυναστεία και έλαβε ως έμβλημά του το δικέφαλο αετό.

Έγινε μοναχός μετά από ένα θαυμαστό όραμα, στο οποίο είδε τον Όσιο Μαρτινιανό να τον καλεί στο μοναχικό βίο και έλαβε το όνομα Κασσιανός.

Ο Όσιος Κασσιανός κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας, στις 2 Οκτωβρίου του 1504 μ.Χ., Η μνήμη του κατά την 21η Μαΐου εορτάζεται, επειδή το κοσμικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος, προς τιμήν του Κωνσταντίνου του Μεγάλου.

Η μνήμη της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Κασσιανού εορτάζεται στις 23 Αυγούστου.
Όνομα: Κάσσιος
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'Cassianus'=του Κάσσιου. Δεν βρήκαμε αντίστοιχο Λατινικό όνομα. Το Κάσιος όμως, αποτελεί ένα από τα προσωνύμια του Δία που προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'κέκασμαι' και σημαίνει τον διαπρεπή. Το δε αρχαίο Ελληνικό 'κάσις' σημαίνει τον αδελφό/ή ή συγγενή.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία