Εορτές 13 Δεκεμβρίου: Αγία Λουκία η παρθένος Άγιος Αυξέντιος Άγιος Ευγένιος Άγιος Ευστράτιος Αρήσιππος Ευστρατία Μαρδαρία Μαρδάριος Ορέστης ο Μάρτυρας Ορεστιάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Αγαθίππη Αγάθιππος Αγάνιππος Αγησίππη Αγιδίππη Αγίδιππος Αγίππη Άγιππος Αγλαΐππη Αγλάιππος Αγνίππη Άγνιππος Αγχία Άγχιος Αγών Αγωνίππη Αγώνιππος Αθηνίππη Ανδρίππη Άνδριππος Άνιππος Αντιδωρίππη Αντιδώριππος Ανφαχος Αργεία Αργείος Αργυρίππα Αργύριππος Αρεσίππη Αρέσιππος Αρετίππη Αρέτιππος Αρησίππη Αρσίππη Δούπουσα Δούπων Δωρίππη Δώριππος Έλιμα Έλιμος Εμμάχιας Ενόπη Ενοπίων Ερίγδουπος Ευανίππη Ευάνιππος Θαρσίππη Θρασίππη Θράσιππος Ιππαγόρα Ιππαλκίμη Ιππάλκιμος Ιππαρέτη Ιππάρετος Ιππαρίνα Ιππαρίνος Ίππαρχος ο Ρόδιος Ιππάτη Ίππατος Ιππάφεσις Ιπποθάλεια Ιπποθάλης Ιπποφίλη Ιππόφιλος Κένταυρος Κρατίππη Κράτιππος Κρινίππη Κρίνιππος Κυνίππη Κύνιππος Λακρατίππη Λακράτιππος Όμαδος Πεισιδίππη Πεισίδιππος Ροδίππη Ρόδιππος Υπερανίππη Υπεράνιππος Υπερίππη Δαναΐδα Υπερίππος Φανίππη Φάνιππος Φλεβίππα Φλέβιππος Φλεξίππη Φλέξιππος Χαρίππη Χάριππος
Άλλες Σημερινές Εορτές: Όσιος Αρσένιος που ασκήτευσε στο Λάτριο όρος Άγιος Ανανίας Άγιος Αυξέντιος Άγιος Γαβριήλ ο Ιερομάρτυρας Άγιος Ιουβενάλιος o εν Αλάσκα Άγιος Κόλμαν του Τέρρυ-Γκλας Άγιος Νείλος Επίσκοπος Ταμασού Αγιος Νεοφυτος Κτήτορας της Ιερας Μονης Μαχαιρα, Άγιος Πέτρος ο Αλεούτος Άγιος Προκόπιος ο Μαχαιριώτης Αυξεντία Όσιος Άρης ο Σοφός Όσιος Μαρδάριος ο Έγκλειστος Πέτρος μάρτυρας, ο Αλεούτιος
Εορτές 26 Φεβρουαρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Αγια Ανατολη
Μάρτυρας, αδελφή της Αγίας Φωτεινής και καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Αφιέρωσε τον εαυτό της μαζί με την αδερφή της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.
Όνομα: Ανατολή
Ετυμολογία: Από το ρήμα ανατέλλω και σημαίνει "αυτή που σχετίζεται με την ανατολή" ή "αυτή που έρχεται από την ανατολή".
Μεγάλος διώκτης κάθε τι του Ελληνικού.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πλούσιους γονείς. Αφού εγκατέλειψε γονείς και πλούτη (τα οποία, αργότερα σαν Επίσκοπος, διεκδίκησε και έλαβε το μερίδιο που του αναλογούσε), αναχώρησε για την Αίγυπτο που ήταν τότε μεγάλο μοναστικό κέντρο και έγινε μοναχός σε σκήτη. Αργότερα χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και μετά εξελέγη Επίσκοπος Γάζης.

Με τη βοήθεια του Άγιου Ιωάννη του Χρυσόστομου κατάφερε να πείσει τον αυτοκράτορα Αρκάδιο και τη σύζυγο του Ευδοξία να κατεδαφιστούν όλοι οι ναοί των Ελλήνων στη Γάζα, οι οποίοι ακόμα λειτουργούσαν, και προπάντων το φημισμένο Μαρνείο, περίφημος Ελληνικός ναός αφιερωμένος στο Δία που θεωρείτο σαν ο σημαντικότερος της εποχής και είχε ιδρυθεί από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 129 μ.Χ.. Αυτό δε το καταστροφικό μένος περιέλαβε και όλα τα αγάλματα Στη θέση του Μαρνείου ανοικοδομήθηκε χριστιανικός ναός με χορηγία της αυτοκράτειρας Ευδοξίας, η οποία απέστειλε για τον σκοπό αυτό στη Γάζα τον Αντιοχέα αρχιτέκτονα Ρουφίνο. Ο ναός αυτός, που ονομάστηκε Ευδοξιανός, είχε 32 μεγάλους κίονες από καρυστινό μάρμαρο και τα εγκαίνιά του έγιναν το Πάσχα του 407 μ.Χ.

Πέθανε το 420 μ.Χ. μετά από σύντομη ασθένεια, σε ηλικία 72 ετών και όπως λέν οι συναξαριστές, «τὸν καλὸν ἀγῶνα τετελεκῶς πρὸς τοὺς εἰδωλομανεῖς ἕως τῆς ἡμέρας τῆς κοιμήσεως αὐτοῦ».

Όνομα: Πορφυρίων
Ετυμολογία: Αυτός που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Πορφυρία
Ετυμολογία: Αυτή που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα.
Εορτές ©ΤΕΗ
26 Φεβρουαρίου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Οσίου Πορφυρίου επίσκοπου Γάζης
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα
Όνομα: Σκαρλάτη
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'scarlatum' που κατά το μεσαίωνα ήταν είδος ωραίου και ακριβού μάλλινου υφάσματος, πορφυρού χρώματος.
26 Φεβρουαρίου > ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Οσίου Πορφυρίου επίσκοπου Γάζης
Δεν υπάρχει άγιος μα τέτοιο όνομα
Όνομα: Σκαρλάτος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'scarlatum' που κατά το μεσαίωνα ήταν είδος ωραίου και ακριβού μάλλινου υφάσματος, πορφυρού χρώματος.
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Νικόλαος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά νίκη και λαός και σημαίνει "αυτός για τον οποίο ο λαός πιστεύει ότι μπορεί να του φέρει τη νίκη".
Η Αγία Κυριακή ήταν η πέμπτη αδελφή της Αγίας Φωτεινής και μαρτύρησε δια ξίφους.
Όνομα: Κυριακή
Ετυμολογία: Από το κύριος και σημαίνει αυτήν που ανήκει στον Κύριο, στον Θεό.
Η Αγία Παρασκευή ήταν η τέταρτη αδελφή της Αγίας Φωτεινής και μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Παρασκευή
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ουσιαστικό παρασκευή και σημαίνει "προετοιμασία".
Αγια Φωτεινη Η Μεγαλομαρτυς η Σαμαρείτιδα
Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ.

Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και εγέμιζε την στάμνα της. Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο οποίος εφανέρωσε σ' αυτήν όλη τη ζωή της. Ο Κύριος είπε στην Αγία, ότι Αυτός είναι « τό ὕδωρ τό ζῶν», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το «πνευματικό ὕδωρ» έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία εβαπτίσθηκε Χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάσθηκε Φωτεινή.

Από τότε αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα, όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.
Όνομα: Φωτεινή
Ετυμολογία: Από το επίθετο φωτεινή και σημαίνει "λαμπερή, γεμάτη φως".
Ηταν η τρίτη αδελφή της Αγίας Φωτεινής και μαρτύρησε αφού την έδεσαν σε δύο δένδρα και την ξέσχισαν.
Όνομα: Φωτεινή
Ετυμολογία: Από το επίθετο φωτεινή και σημαίνει "λαμπερή, γεμάτη φως".
Ήταν η δεύτερη αδελφή της Αγίας Φωτεινής και μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Φωτεινή
Ετυμολογία: Από το επίθετο φωτεινή και σημαίνει "λαμπερή, γεμάτη φως".
Μαρτύρησε δια σπάθης. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες.
Όνομα: Βίκτωρας
Ετυμολογία: Από το λατινικό 'victor' και σημαίνει "νικητής".
Ίσως είναι ο μάγος που έδωσε στην Αγία Φωτεινή το δηλητήριο και πίστεψε στο Χριστό και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Θεόκλητος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'θεός' και 'καλέω / καλώ' και σημαίνει αυτόν που κάλεσε ο Θεός.
26 Φεβρουαρίου > Άγιος Ιωάννης ο Κάλφας ο Νεομάρτυρας
Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε και ανατράφηκε στον Γαλατά. Εργαζόταν σαν κάλφας (τουρκικής προέλευσεης λέξη που σημαίνει βοηθός του μάστορα) στο παλάτι του Σουλτάνου και συγχρόνως πρόσφερε τις υπηρεσίες του και σ' άλλους επίσημους Τούρκους.

Κάποτε προσέλαβε στην υπηρεσία του κάποιο τουρκόπουλο, για να του μάθει την τέχνη. Σε κάποια συζήτηση που είχε μαζί του, ο Ιωάννης εκφράστηκε όχι καλά για την μουσουλμανική θρησκεία και συγχρόνως εξήρε τη χριστιανική. Το τουρκόπουλο πρόδωσε το αφεντικό του, ότι του έκανε προσηλυτισμό. Όποτε ο Ιωάννης συνελήφθη, κατηγορήθηκε για εξύβριση της μουσουλμανικής θρησκείας, βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1575 μ.Χ..
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
26 Φεβρουαρίου > Χειροτονία του σε πρεσβύτερο
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Μεγάλος πατέρας, διδάσκαλος και ιεράρχης της χριστιανικής θρησκείας που γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.). και υπήρξε μέγας πολέμιος των Ελλήνων, του Ελληνικού πολιτισμού, της Ελληνικής παιδείας και των Εβραίων.

Μεταξύ πολλών άλλων αξίζει να αναφερθούν τα πιο κάτω:

Στο ‘περί κενοδοξίας και πως δει τους γονείς ανατρέφειν τα τέκνα’ πόνημά του, απαγορεύει τη χρήση Ελληνικών ονομάτων, λέγοντας
«Κανείς δεν πρέπει στα παιδιά του, των (Ελλήνων) προγονών να καλεί τα ονόματα, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά αυτά των δικαίων» (δηλαδή της Παλαιάς. Διαθήκης και των αγίων.)

Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Έμεινε από πολύ νωρίς ορφανός από πατέρα. Ήταν ευφυέστατος και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια, κοντά στον τότε διάσημο Έλληνα ρήτορα Λιβάνιο, αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο.

Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του ασκήτεψε, σε ηλικία 34 ετών χειροτονήθηκε διάκονος και στα 40 του πρεσβύτερος. Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397 μΧ., με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Από την θέση αυτή, μεταξύ άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του). Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελείται σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε αλλαγές.

Λόγω του χαρακτήρα του και της ακραίας του συμπεριφοράς καθαιρέθηκε και εξορίστηκε. Το 402 μ.Χ. αποκαταστάθηκε στον πατριαρχικό θρόνο. Δυο χρόνια αργότερα όμως, καθαιρέθηκε ξανά και εξορίστηκε στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ήταν ο δευτερότοκος γιος της Αγίας Φωτεινής και μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Ιωσίας
Ετυμολογία: Από το Εβραϊκό ρήμα יסף (γιασάπ), που σημαίνει προσθήκη, αύξηση ή επανάληψη.
Ήταν ηγεμόνας της πόλεως της Καρθαγένης. Ασπάσθηκε την χριστιανική πίστη από τον ευαγγελικό λόγο του υιού της Αγίας Φωτεινής Φωτεινού και μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Νέρωνος (54 - 68 μ.Χ.).
Όνομα: Σεβαστός
Ετυμολογία: 1. Από το επίθετο σεβαστός και σημαίνει "αυτός που αξίζει σεβασμού". 2. Αυτός που είναι από την Σεβάστεια, πόλη του Πόντου στα σύνορα Μικρής Αρμενίας. 3. Με τη Βυζαντινή (Λατινική) κατάληξη -ιάνος ή -ιανός, σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Σεβαστό. 4. Ο Ρωμαϊκός τίτλος Αύγουστος εκφραζόταν στα Ελληνικά σαν 'Σεβάσμιος' ή Σεβαστός.
Ο Άγιος Φωτεινός ήταν ο πρωτότοκος υιός της Αγίας Φωτεινής και μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Φωτεινός
Ετυμολογία: Από το επίθετο "φωτεινός" και σημαίνει "λαμπερός, γεμάτος φως".Κατά μια άλλη έννοια καθαρός, αυτός που έχει προφητικές ικανότητες.
Μαρτύρησε δια σπάθης.
Όνομα: Χριστόδουλος
Ετυμολογία: Από το Χριστός και το δούλος και σημαίνει "ο δούλος του Χριστού".
26 Φεβρουαρίου > Κινητή Εορτή - Κυριακή της Απόκρεω
Δεν βρήκαμε άλλες πληρφορίες για τον Ρώσο αυτόν όσιο
Όνομα: Νικόδημος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά νίκη και δήμος και σημαίνει "η νίκη του δήμου, του λαού".
Γεννήθηκε και έζησε στη Ρωσία κατά τα τέλη του 15ου και τις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Εκάρη μοναχός σε ένα μοναστήρι στην περιοχή του Σοχότ, κοντά στην πόλη Ρομάνοβο και κοιμήθηκε με ειρήνη.
Όνομα: Σεβαστός
Ετυμολογία: 1. Από το επίθετο σεβαστός και σημαίνει "αυτός που αξίζει σεβασμού". 2. Αυτός που είναι από την Σεβάστεια, πόλη του Πόντου στα σύνορα Μικρής Αρμενίας. 3. Με τη Βυζαντινή (Λατινική) κατάληξη -ιάνος ή -ιανός, σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Σεβαστό. 4. Ο Ρωμαϊκός τίτλος Αύγουστος εκφραζόταν στα Ελληνικά σαν 'Σεβάσμιος' ή Σεβαστός.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία