Εορτές 17 Σεπτεμβρίου: Αγαθόκλεια Αγία Αγάπη Αγία Ελπίδα Αγία Πίστη Αγία Σοφία Άγιος Αγαθοκλής Άγιος Ηρακλείδιος Άγιος Παντολέων Άγιος Πηλέας Γεμίνα Γεμινιανός Ευξιφία Ευξίφιος Ηρακλείδια Νατέστα Παντολέαινα Πηλεία Σπεράντζα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Μύρνα
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ασκληπιοδότη Αγία Ελπίδα Αγία Θεοδότη «της εν Νίκαια» Αγία Λουκία η χήρα Άγιος Θεόδοτος Άγιος Ιωακείμ Α' ο Πάνυ Πατριάρχης Αλεξανδρείας Άγιος Νείλος ο Ιερομάρτυρας Άγιος Χαράλαμπος Αναστάσιος ο θαυματουργός Ηρακλείδης ο Ποντικός Πατερμούθιος Πίστη
Εορτές 24 Σεπτεμβρίου 2023 <> 
Κύριες Εορτές
Η ισαπόστολος Θέκλα καταγόταν από το Ικόνιο και ήταν θυγατέρα εθνικής οικογένειας, την δε μητέρα της την έλεγαν Θεόκλεια. Μετεστράφη στην χριστιανική πίστη χάρη στα κηρύγματα του Αποστόλου Παύλου που τα έκανε σε γειτονική οικία. Είχε ήδη μνηστευθεί κάποιον εθνικό ονόματι Θάμυρη. Όταν αυτός και η μητέρα της Θεοκλεία αντιλήφθηκαν ότι είχε μεταστραφεί στην χριστιανική πίστη, προσπάθησαν να την κάνουν να αλλάξει γνώμη. Όταν είδαν ότι αυτό ήταν ανώφελο, κατέδωσαν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού φυλάκισε τον Παυλο, μετά τον απέλασε. Τότε η Θέκλα εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και ακολούθησε τον Απόστολο στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Πολλές φορές υπέστη μαρτύρια αλλά η πίστη της την έσωσε. Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας και από εκεί στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη σε ηλικία ενενήντα ετών.
Όνομα: Θεόκλεια
Ετυμολογία: Aπό το αρχαίο ελληνικό όνομα Θεόκλεια < θεός και κλέος (δόξα) και σημαίνει "δόξα του Θεού".
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση δενδρολατρείας, που διατηρείται εδώ και αιώνες στην Κρήτη, αφορά στην αιωνόβια, ιερή Μυρτιά της Παναγίας της Παλιανής. Είναι ένας θάμνος που ξέφυγε από το φυσικό του μέγεθος και έγινε ένα ολόκληρο δένδρο, που γιορτάζεται ιδιαιτέρως στις 24 Σεπτεμβρίου.
Όνομα: Μυρτίς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μύρτος' που είναι το φυτό μυρσίνη ή μυρτιά. Αυτή που μυρίζει ωραία σαν την μυρτιά.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Περσηίς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'πέρθω' =εκπορθώ που σημαίνει την εκπορθήτρια
Άγιος 13ου αιώνα, βασιλιάς Σερβίας.
Όνομα: Βλαδισλάβος
Ετυμολογία: Σλαβικό όνομα που προέρχεται από τις λέξεις ‘vlad’=κατέχω και ‘slav’=δόξα και σημαίνει αυτόν που έχει δόξα, τον δοξασμένο.
Βενεδικτίνος μοναχός, καταγωγή του η Τουλούζη της Γαλλίας, υπηρέτησε κυρίως ως μοναχός και μετέπειτα έγινε ηγούμενος στο μοναστήρι του αγίου Βίκτωρα της Μασσαλίας.
Όνομα: Ύσαρνος
Ετυμολογία: Από τα παλιά Γερμανικά 'īsarn'=σίδηρος
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βλαδισλάβα
Ετυμολογία: Σλαβικό όνομα που προέρχεται από τις λέξεις ‘vlad’=κατέχω και ‘slav’=δόξα και σημαίνει αυτήν που έχει δόξα, την δοξασμένη.
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κοπρέα
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κόπρος' και εννοεί την κοπροσυλλέκτρια, την βρωμιάρα και την αρχαία εποχή τον γελωτοποιό του βασιλιά.
Δεν υπάρχει άγιος με τέτοιο όνομα, για χριστιανική εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Μύρτος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μύρτος' που είναι το φυτό μυρσίνη ή μυρτιά. Αυτός που μυρίζει ωραία σαν την μυρτιά.
Ο Όσιος Κόπρις επονομάσθηκε έτσι, διότι η μητέρα του σε καιρό διωγμού και επιδρομής βαρβάρων, ενώ έτρεχε και αυτή να φύγει, την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού στο δρόμο και γέννησε τον όσιο πάνω σε κοπριά! Διακρινόταν για την ευσέβεια του, την αγνότητα του και τη σωφροσύνη του. Επίσης ήταν τύπος μεγάλης προθυμίας και ταπεινοφροσύνης και ένιωθε μεγάλη ευχαρίστηση όταν πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε μικρούς και μεγάλους. Και όταν κανείς του έλεγε ότι ταπεινοφρονεί, αυτός απαντούσε: «Πράγματι, πώς να μη ταπεινοφρονώ; O τόπος που γεννήθηκα (δηλ. η κοπριά) δείχνει την αξία μου». Έτσι έζησε και πέθανε, πιστός πάντοτε, ταπεινός υπηρέτης των συνανθρώπων του.
Όνομα: Κοπρεύς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κόπρος' και εννοεί τον κοπροσυλλέκτη, τον βρωμιάρη και την αρχαία εποχή τον γελωτοποιό του βασιλιά.
24 Σεπτεμβρίου > Ανάμνηση θαύματος της Θεοτόκου της Μυρτιδιώτισσας
Παναγία η Μυρτιδιώτισσα
Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ονομάζεται εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί αναφέρεται από την παράδοση ότι τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές. Σήμερα με το όνομα αυτό ονομάζονται εκκλησίες, μονές και γενικά οι εικόνες με παράσταση της Παναγίας με μυρτιές. Η εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα.
Όνομα: Μερσίνα
Ετυμολογία: Ίσως από το Μυρσίνη - Μυρτιά
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Υσάρνη
Ετυμολογία: Από τα παλιά Γερμανικά 'īsarn'=σίδηρος
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Έγινε γνωστός πριν ακόμα ανακηρυχτεί άγιος από την Εκκλησία με το βιογραφικό έργο «Ο γέροντας Σιλουανός του Άθω», που το συνέγραψε με ωραίο τρόπο ο Ηγούμενος της Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος, που έζησε κοντά στον Άγιο για πολύ καιρό στον Άθω. Σύμφωνα λοιπόν με τον Σωφρόνιο, ο Άγιος Σιλουανός ασκήθηκε στο Άγιον Όρος για 46 ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Γεννήθηκε το 1866 μ.Χ. στο χωριό Σόβοκ της επαρχίας Λεμπεντιάσκ της Ρωσίας και το κοσμικό του όνομα ήταν Συμεών Ιβάνοβιτς Αντόνωφ. Στη Ρωσία έκανε το επάγγελμα του ξυλουργού. Στο Άγιο Όρος ήλθε το 1892 μ.Χ. και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην άσκηση και την προσευχή. Το 1911 μ.Χ. έγινε μεγαλόσχημος και στολίστηκε με πολλές άγιες αρετές και γέμισε όλος από θείο φως. Το 1915 μ.Χ. βγήκε για λίγο από το Άγιον Όρος και επισκέφθηκε τα μοναστήρια της πατρίδας του. Απεβίωσε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1938 μ.Χ. και η Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσφατα τον αγιοποίησε.
Όνομα: Σιλβάνος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘silva’=δρυμός (δάσος με δρύες-βελανιδιές), από την οποία προέρχεται και το Λατινικό όνομα ‘Silvanus’ που ήταν θεός των δασών.
Βασιλιάς των Σέρβων γιος του Οσίου Συμεών Κτήτορα της Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Κοιμήθηκε το 1224 μ.Χ.
Όνομα: Στέφανος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό στέφανος (στεφάνι) και σημαίνει "στεφανωμένος".
24 Σεπτεμβρίου > Ανάμνηση θαύματος της Θεοτόκου της Μυρτιδιώτισσας
Παναγία η Μυρτιδιώτισσα
Θεοτοκωνύμιο, όνομα της Παναγίας από την ονομασία της εικόνας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα, από ένα βοσκό, σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές.
Όνομα: Μυρτίς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μύρτος' που είναι το φυτό μυρσίνη ή μυρτιά. Αυτή που μυρίζει ωραία σαν την μυρτιά.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία